Honden zwemmen tegen hondenkanker

Zwemmen is een feest
Met de hondenzwemmarathon wordt geld ingezameld voor onderzoek naar hondenkanker.

Op zondag 6 november vindt in Babyloniënbroek de eerste Nederlandse hondenzwemmarathon plaats. De initiatiefnemers willen met het evenement zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker bij honden. Dat is hard nodig want deze akelige aandoening komt veel voor bij honden.

Hulphond Tim geneest van kanker

Een op de vier honden krijgt vroeg of laat te maken met kanker: zo ook labrador retriever Tim. Hulphond Tim is steun en toeverlaat én beste vriend van zijn baasje Nicole. In september 2020 kreeg Tim acuut nierfalen en kort daarop werd lymfeklierkanker vastgesteld. Zijn baasje Nicole: “Het advies was euthanasie en mijn wereld stortte in, maar Tim is een vechter! We zijn meteen gestart met de behandelingen en Tim is genezen van kanker. Dankzij deze behandelingen geniet hij nu dubbel van het leven!”

Oefentherapie om sterk te blijven
Zwemmen helpt Tim om sterkt te blijven tijdens de behandelingen.

Steun de strijd tegen hondenkanker

Om sterk te blijven, zwemt Tim bij H2Ondzwemmen van Gaby Bemelen. Dat deed hij ook tijdens zijn behandelingen. Na zijn genezing wilde Nicole meer doen om honden zoals haar eigen Tim te helpen en zo ontstond het idee van de hondenzwemmarathon. Het ingezamelde geld gaat naar het Nederlands KankerFonds voor Dieren en is bestemd voor onderzoek.

Op zondag 6 november zwemmen 25 honden een marathon in het hondenzwembad in Babyloniënbroek. Tim zwemt zelf de eerste ronde. Volg de marathon via Facebook.

Rashonden en kanker

Bij een aantal hondenrassen komt kanker veel voor. Denk bijvoorbeeld aan de Berner sennenhond en de flatcoated retriever.  Deze rashonden krijgen relatief vaak te maken met maligne histiocytose en mastocytomen. Dit zijn ernstige vormen van kanker. Bij de golden retriever wordt vaker fibrosarcoom en lymfoom vastgesteld. Er zijn inmiddels wel behandelingen mogelijk maar honden met deze vormen van kanker sterven meestal op jongere leeftijd.

De gevoeligheid voor kanker komt mede doordat er veel inteelt is in deze rassen. Om kanker door inteelt te voorkomen, zou het goed zijn om de genenpool te vergroten. Dit kan via outcross (het inkruisen van andere rassen). Verder is het vooral ook verstandig te fokken met honden uit bloedlijnen zonder kanker.

Help mee en doneer

Voor onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van kanker bij honden is veel geld nodig. Wil jij ook dat er meer onderzoek wordt gedaan naar kanker bij dieren? Dan kun je hier doneren voor de hondenzwemmarathon!

Hulphond Tim
De genezen Tim met zijn baasje Nicole. Foto: Picture Your Dog by Maartje

 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.