Deze zeven naaktkatten horen er niet te zijn

Deze zeven naaktkatten horen er niet te zijn

Sinds 2019 kent Nederland duidelijke regels voor het fokken van katten. Fokken met meervoudige erfelijke afwijkingen mag niet. En sinds kort wordt er ook streng gecontroleerd op het fokken van naaktkatten en vouwoorkatten. Het mag niet, maar het gebeurt toch, met pijnlijke gevolgen voor de kat. Weet dus wat je in huis haalt. Onderstaande naaktkattenrassen horen er niet te zijn.

Sphynx

De sphynx vindt zijn oorsprong in Amerika en Canada in de jaren ‘60 en ‘70. Het fokken van naaktkatten bleek bijzonder moeilijk. In de eerste jaren stierven veel kittens aan gezondheidsproblemen. Toch lukte het uiteindelijk om naaktkatten te fokken die in leven bleven.

sphynx
Het ontbreken van haar en snorharen is een ernstige handicap voor de sphynx.

Don sphynx (donskoy)

Dit haarloze ras is ontstaan in 1987 aan de Don in Rusland. Een fokster ontdekte een haarloze kat die niet verwant was aan de sphynx en kruiste deze met een normaal behaarde kater. Qua uiterlijk vertoont de donskoy veel gelijkenis met de sphynx, maar er is een verschil. Terwijl de sphynx een recessief gen voor kaalheid heeft, is het gen voor de haarloosheid van de donskoy dominant. Het zijn dus echt verschillende rassen.

donskoy
De donskoy lijkt erg op de sphynx, maar het zijn twee verschillende rassen.

Peterbald

De Peterbald is ontstaan in 1994 in het Russische Sint-Petersburg door het kruisen van de donskoy en de Oosterse korthaar. De meeste Peterbald-katten worden geboren met haar maar verliezen hun vacht in twee jaar. Ze hebben een perzikachtige huid, die verschillende kleuren kan hebben. Met een lange ratachtige staart, zwemvliezen en een lange, smalle kop zien deze katten er heel ongewoon uit. 

Peterbald
De Peterbald wordt met haar geboren en verliest de vacht in twee jaar. Foto: Tashikicky / Creative Commons

Bambino sphynx of minskin

Nog zieliger dan de gewone naaktkatten zijn naaktkatten waar extra erfelijke gebreken aan zijn toegevoegd. De bambino sphynx (of minskin) is er zo een. Deze kat komt voort uit het kruisen van de munchkin en de sphynx. Van deze beide rassen zijn juist de meest ziekmakende eigenschappen overgenomen: de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx. Deze katten hebben bovenop de problemen van de kaalheid ook nog gewrichtsproblemen.

bambino sphynx
De bambino sphynx heeft de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx.

Elf

De elf is een kattenras ontstaan uit het kruisen van de sphynx en de American curl of Amerikaanse kruloorkat, een kat met naar achteren gevouwen oren. De oren kunnen niet normaal bewegen en door de gekrulde stugge vorm hebben veel katten oorproblemen. Dit bovenop de problemen van de naakte huid.

elf
Bij de elf komen veel oorproblemen voor. Foto: Kirimiti / Creative Commons

Dwelf

De dwelf krijgt nog een extra handicap mee. Dit ras is een kruising tussen de American curl en de bambino sphynx, die op zijn beurt een kruising tussen de munchkin en de sphynx is. Behalve oorproblemen en huidproblemen heeft de dwelf ook gewrichtsproblemen.

dwelf
De dwelf heeft te maken met oor-, huid- én gewrichtsproblemen.

Levkoy

De Oekraïense levkoy is een kruising tussen een vrouwelijke donskoy en een mannelijke Scottish fold. Deze haarloze kat, die sinds 2000 gefokt wordt, heeft de voor een Scottish fold kenmerkende naar binnen gevouwen oren (in het Oekraïens is een levkoy een plant met gevouwen bladeren). Vanwege hun elastische huid hebben ze soms rimpels. De gevouwen oren worden veroorzaakt door een pijnlijke erfelijke kraakbeenziekte. Bovenop de problemen van de kaalheid, geen pretje dus.

levkoy
De naakte levkoy heeft een pijnlijke kraakbeenziekte.

Geef foute fok geen kans

De genoemde katten mogen bijzonder uitziende, sociale en afhankelijke lieverds zijn, hen wacht door erfelijke aandoeningen een leven van weerloos lijden. Koop ze niet, geef foute fok geen kans, geef het goede voorbeeld. Wil je graag een kat in huis, kies er dan eentje uit het asiel. Daar zitten heel veel lieverds op een gezellig thuis te wachten.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.