Dit deden we voor de honden en katten in 2023

Dit deden we voor de honden en katten in 2023

Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de honden en katten. Dit zijn de hoogtepunten van 2023!

Houdverbod voor kortsnuitige dieren

Onze langlopende campagne tegen het fokken van kortsnuitige dieren boekt in januari 2023 een groot succes! Het wordt verboden om honden en katten te houden die lijden onder hun uiterlijk, zoals Franse bulldogs, mopshonden en Perzische katten. Daarnaast komt er een verbod op het gebruik van deze dieren in reclames. Een fantastisch succes!

Het houdverbod gaat eerst gelden voor het kattenras Scottish Fold, waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025. Deze katten hebben gevouwen oren door een ernstige kraakbeenafwijking. Voor honden en katten met andere schadelijke uiterlijke kenmerken laat de invoering van de nieuwe wetten nog een aantal jaar op zich wachten.

mopshond
Het is straks verboden om dieren te bezitten die lijden onder hun uiterlijk. Zo zullen kortsnuitige honden langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen.

Fokverbod voor foute fokkers

Het houdverbod ligt in het verlengde van het fokverbod. Het is in Nederland al langer verboden om te fokken met dieren die lijden onder hun uiterlijk, maar inspectie en handhaving schieten nog tekort. Geregeld wijzen we de NVWA op fokkers die de wet overtreden. En vaak met succes! Na onze handhavingsverzoeken moet een fokker van extreem kortsnuitige peke-face perzen in juli direct stoppen met fokken. In oktober volgt een fokker van chihuahua's en in november moeten ook een fokker van mopshonden en een fokker van Engelse bulldogs de activiteiten staken. In 2024 blijven we handhavingsverzoeken indienen tegen fokkers die ten koste van de dieren de wet overtreden.

peke-face pers
De peke-face pers heeft last van oogziektes, gebitsproblemen en chronische benauwdheid. Na een handhavingsverzoek van ons moet een fokker direct stoppen met het fokken van deze ongezonde dieren.

Koop geen kortsnuitige hond én kat

Tot het aangekondigde houdverbod ingaat, blijven we mensen waarschuwen voor de vele gezondheidsproblemen van kortsnuitige huisdieren. Onze campagne ‘Koop geen kortsnuit’ ging in 2022 voornamelijk over kortsnuitige honden; in 2023 zijn daar ook kortsnuitige katten aan toegevoegd.

Voor kortsnuitige honden zijn er duidelijke fokregels, maar die zijn er nog niet voor katten. Daarom worden in Nederland nog steeds veel katten gefokt en verkocht met te korte snuiten. In de campagne roepen we, samen met meer dan 80 dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties, consumenten op om geen kortsnuitige hond of kat aan te schaffen. Op koopgeenkortsnuit.nl staan alle gezondheidsproblemen en bijbehorende kosten, en tips voor mensen die het leven van hun kortsnuit draaglijker willen maken. We informeren het publiek op straat via onze campagneposters en we sturen informatiepakketten naar dierenartsen. De campagne wordt ook internationaal verspreidt door onze buitenslandse partners.

Onze dierenarts Kelly Kessen vertelt over de campagne in het AD, De Telegraaf, Kassa, NOS Jeugdjournaal en op NPO Radio 1. Ook Engelse, Duitse en Spaanse media berichten de campagne.

poster op straat
Posters op straat waarschuwen consumenten voor de vele gezondheidsproblemen van kortsnuitige dieren. Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

Voor onze succesvolle strijd tegen het fokken met kortsnuitige dieren ontvangt Dier&Recht de ‘Member of the Year award’ van de EU Dog&Cat Alliance! Deze internationale alliantie vertegenwoordigd meer dan 90 Europese organisaties die zich inzetten voor het welzijn van honden en katten.

Rechtszaak tegen rashondenclub Raad van Beheer

De Raad van Beheer blijft stambomen afgeven aan honden die volgens de wet niet meer mogen worden gefokt. Denk aan mopshonden, Franse bulldogs en andere rashonden met ziekmakende korte snuiten. Dit is onacceptabel dus wij dagen de Raad van Beheer voor de rechter.

De Raad van Beheer beloont foute fokkers door – tegen betaling – stambomen af te geven waarmee ongezonde pups als rashond worden verkocht. Waarbij de Raad nota bene claimt dat een stamboom garandeert dat een pup verantwoord is gefokt met oog voor dierenwelzijn. Een keiharde leugen.

rechtszaak tegen Raad van Beheer
De Raad van Beheer moet stoppen met het afgeven van stambomen aan pups die zijn gefokt in strijd met de wet. Dier&Recht stapt naar de rechter.

Gastcolleges dierenrechten

Sinds september verzorgen we gastcolleges over dierenrechten. Dieren kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten, daarom zijn er mensen nodig die dat doen. Met de gastcolleges hopen we meer studenten te motiveren om zich in te zetten voor de rechten van dieren. Het is een traag proces, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je het welzijn van dieren verbeteren via het rechtssysteem.

De gastcolleges worden gegeven door Diana van Doorn (jurist, dierenarts en oud-inspecteur bij het ministerie van Landbouw), Erno Eskens (filosoof en politicoloog) en Kelly Kessen (dierenarts bij Dier&Recht). 

Gastcolleges dierenrechten
Met de gastcolleges wil Dier&Recht studenten inspireren om zich te specialiseren in dierenrecht.

Geen kortsnuitige dieren meer in reclames

Sinds 2018 schrijft Dier&Recht bedrijven aan die een kortsnuitige hond of kat tonen in hun reclame. We informeren deze bedrijven over de ernstige gezondheidsproblemen bij kortsnuiten en vragen ze om in het vervolg te kiezen voor gezonde dieren. In 2022 hebben in totaal 225 bedrijven toegezegd om geen reclames meer te maken met kortsnuitige dieren.

Rechtszaak tegen jacht op katten

Het afschieten van zwerfkatten door jagers is in heel Nederland verboden, behalve in Friesland. De provincie beroept zich koppig op een oud besluit. In januari 2022 starten we een juridische procedure om het afschieten ook in Friesland te verbieden. Omdat de provincie weigert om iets te veranderen, oefenen we in 2023 extra druk uit via een publieke petitie. Bijna 30.000 mensen zetten hun handtekening. De rechtszaak vindt hoogstwaarschijnlijk plaats in 2024.

Friese kattenjacht
Met een rechtszaak en een petitie roepen we Friesland op om te stoppen met het doodschieten van katten.

Bedankt voor je hulp!

Hartelijk dank voor je steun in 2023, ook namens de dieren! We hopen dat we ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Samen strijden we voor gezonde honden en katten!

Deel dit artikel