Verbod op dieronvriendelijke dwangmiddelen in zicht

dwangmiddelen
Foto: Dier&Recht

Goed nieuws: de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op dieronvriendelijke hulp- en trainingsmiddelen. Dit is een enorme overwinning voor de paarden! Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de schadelijke effecten van dwangmiddelen.

De motie van Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) roept op tot een verbod op alle dieronvriendelijke hulpmiddelen. Deze motie volgt op een eerder aangenomen motie van Dion Graus (PVV). Daarna liet voormalig minister Piet Adema onderzoek doen; Aeres Hogeschool Dronten onderzocht de effecten van dwangmiddelen op paarden.

Wetenschappelijk bewijs voor dierenleed

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat sommige dwangmiddelen pijn en verwondingen veroorzaken. Dier&Recht vatte er een aantal samen:

Dwangmiddelen in strijd met de wet

Volgens de Wet dieren hebben dieren recht op vijf vrijheden, waaronder de vrijheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Maar hoe kan een paard vrij bewegen met een tong die is vastgebonden? Hoe kan een dier ontspannen als een opzetteugel continu aan het hoofd trekt? Dwangmiddelen zoals deze zijn in strijd met de wet. Ze veroorzaken angst, pijn en stress.

Van verbod naar handhaving

De Tweede Kamer spreekt zich uit tegen dierenleed en dat is een stap in de goede richting. Maar woorden alleen zijn niet genoeg. De regering moet nu snel met wetgeving komen en zorgen voor strikte handhaving. Dier&Recht voert al jaren campagne tegen deze mishandeling, we gaan door tot dit verbod wordt omgezet in effectieve handhaving!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.