
In 2010 maakt Zembla met de uitzending ‘Einde van de rashond’ duidelijk hoeveel leed het fokken van rashonden veroorzaakt. 15 jaar later onderzoekt Zembla opnieuw hoe de sector ervoor staat. Er is niks verbeterd! Rashonden met een stamboom hebben nog steeds schadelijke uiterlijke kenmerken en een grote kans op erfelijke aandoeningen. Bij veel rassen is de inteelt zelfs toegenomen.
Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht zegt over de uitzending:
“Ik zou geen rashond willen zijn. De kans op een ernstige erfelijke ziekte is immers torenhoog. En als je pech hebt dan zit je met een uiterlijk waar je levenslang last van hebt. Benauwdheid, hoofdpijn, levenslang pijnlijke gewrichten. Nee, daar zit ik natuurlijk niet op te wachten en dat wens ik geen hond toe.”
Fokken met honden met elleboogdysplasie
De Raad van Beheer is de overkoepelende organisatie voor rashondenfokkers. Dit is in Nederland de enige organisatie die stambomen af mag geven. Dat verdienmodel laat zich lastig combineren met een strikt beleid op gezondheid. Zo geeft de Raad van Beheer nog steeds stambomen af aan honden die gefokt zijn uit ouders met elleboog- en heupdysplasie. Deze pups hebben zelf ook een grote kans op levenslang pijn.
Fokken met dragers van epilepsie
Ook bij de bestrijding van erfelijke epilepsie is er weinig vooruitgang. Zo wordt er bij veel hondenrassen nog gewoon gefokt met vermoedelijke dragers en zelfs vastgestelde dragers van epilepsie. Daardoor komen er steeds meer honden bij met deze ernstige en slopende aandoening.
Stambomen voor honden met te korte snuiten
Ook honden met te korte snuiten, zoals boxers, Franse bulldogs en pekineesjes, krijgen nog steeds moeiteloos een stamboom van de Raad van Beheer. Tot eind 2024 was er nog een verplichte ademtest, maar tegenwoordig volstaat het als fokkers online aangeven dat ze aan de wet voldoen. De Raad van Beheer controleert nooit of ouderdieren ook daadwerkelijk open neusgaten hebben en of snuiten lang genoeg zijn. Zo geeft de organisatie stambomen af aan honden die niet volgens de wet zijn gefokt. Kopers van deze dieren denken vaak onterecht dat een stamboom garant staat voor een gezonde hond. Zo draagt de Raad van Beheer bewust bij aan de handel in illegaal gefokte en ongezonde honden. Ten koste van de dieren en hun baasjes.
Rechtszaak tegen de Raad van Beheer
Dier&Recht is een rechtszaak gestart tegen de Raad van Beheer. We eisen dat de organisatie stopt met het verstrekken van stambomen aan honden met een te korte snuit. De zaak komt eind april voor de rechter. Wil je op de hoogte blijven van ons werk voor de honden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Bekijk hier de aflevering van Zembla.