Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel bereikt voor de rashonden. Dit zijn de hoogtepunten van 2021!
Tweede Kamer wil handelsverbod kortsnuitige honden
Als deelnemer van Fairdog lobbyen we al enige tijd bij de politiek voor een wettelijk import- en handelsverbod voor kortsnuitige huisdieren. Half december neemt de Tweede Kamer een motie aan voor een onderzoek naar het verbieden van de handel in huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Totdat het handelsverbod er is, blijven wij consumenten waarschuwen voor de aanschaf van deze ongezonde dieren.
Rashondenleed op tv
Onze dierenarts Kelly Kessen is in maart te gast bij de Keuringsdienst van Waarde om uitleg te geven over rasspecifieke voeding voor honden en katten. Door de vele erfelijke aandoeningen hebben veel rashonden aangepaste voeding nodig. In de uitzending komt aan bod dat veel hondenrassen ernstig lijden door erfelijke aandoeningen en de extreme uiterlijke kenmerken waar ze bewust op worden gefokt.
In augustus pleit Dier&Recht in Kassa voor een algeheel handelsverbod op kortsnuitige honden zoals de mopshond en de Franse bulldog. Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Deze dieren mag je in Nederland niet fokken maar zolang ze nog gekocht en verkocht mogen worden, is de wet een wassen neus.
Gewonnen rechtszaken tegen fokkers
Dier&Recht wint het afgelopen jaar meerdere rechtszaken tegen foute fokkers. De eerste zaak gaat over een golden retriever met ichthyosis. Deze hond houdt haar leven lang last van deze erfelijke ziekte en heeft daarom kostbare medische verzorging nodig. Daar moet de fokker aan meebetalen, oordeelde de rechter. De fokker moet 8.000 euro aan medische kosten vergoeden.
In de tweede zaak staan wij een eigenaar bij van een zieke shar-pei. Het stond vooraf al vast dat de hond lijdt aan shar-pei fever, een ernstige aandoening die koortsaanvallen veroorzaakt. De fokker claimt dat hij de koopster had gewaarschuwd voor deze erfelijke aandoening. De rechter oordeelt echter dat de fokker het risico op deze ziekte tegenover de koper juist heeft afgezwakt. De fokker moet een deel van de koopsom terugbetalen en draait ook op voor de volledige medische kosten.
Deze uitspraken tonen aan dat fokkers zorgvuldiger moeten fokken en eigenaren beter moeten informeren over rasspecifieke aandoeningen.
Meldpunt voor rashonden met epilepsie
Eind september openen we een meldpunt voor honden met erfelijke epilepsie. Dit is hard nodig omdat er steeds meer rashonden worden geboren met deze afschuwelijke aandoening. In de database van het meldpunt kunnen fokkers en (toekomstige) baasjes opzoeken welke honden drager (kunnen) zijn van epilepsie. Met deze honden en hun directe familieleden mag niet verder worden gefokt. Zo wordt de kans op nieuwe pups met erfelijke epilepsie een stuk kleiner.
Ruim 170 bedrijven maken geen reclames meer met kortsnuitige hondenrassen
Meer dan 50 bedrijven besluiten dit jaar om geen reclames meer maken met mopshonden, Franse en Engelse bulldogs. Onze dierenarts Kelly Kessen werd zelfs uitgenodigd om een presentatie te geven aan het internationale marketing- en communicatieteam van IKEA. Het besef over de schadelijke gevolgen van reclames met ongezonde dieren begint langzaam maar zeker door te dringen bij adverteerders.
NVWA controleert tien fokkers van Franse bulldogs
In mei wint Dier&Recht een rechtszaak tegen de overheid. De NVWA weigert al vijf jaar om inspecties uit te voeren bij fokkers van Franse bulldogs. De rechter oordeelt echter dat ons handhavingsverzoek tegen deze fokkers goed onderbouwd is en dus moet de NVWA alsnog aan de slag. Ze inspecteren daarop tien Franse buldogfokkers. Zes van deze fokkers zijn inmiddels gestopt met fokken, een heeft zijn activiteiten verplaatst naar België en drie krijgen een officiële waarschuwing omdat ze de wet overtreden. Dit is een duidelijk signaal naar fokkers om zich aan de wet te houden en voortaan alleen nog honden te fokken met voldoende snuit.
Bedankt voor je hulp!
Hartelijk dank voor je steun in 2021, ook namens de honden! We hopen dat de honden ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Ben je het eens met onze standpunten en wil je meer doen voor de dieren? Met een donatie draag je direct bij aan het werk van Dier&Recht. Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van donaties, elk bedrag is meer dan welkom.