Paarden worden bij Jumping Amsterdam onvoldoende gecontroleerd op te strak aangesnoerde neusriemen. Dit concludeerde Dier&Recht na controles bij de World Cup Dressuur in de RAI eind januari. Dit is opnieuw een schrijnend voorbeeld van de falende zelfregulatie in de paardensport.
De internationale paardensportbond FEI besloot in het najaar van 2023 tegen een objectieve meting op de strakheid van de neusriem. De FEI hanteert graag haar huidige, subjectieve regel; tussen de neus van het paard en de neusriem moeten één tot twee vingers passen. Met deze regel kun je alle kanten op en zo houdt de internationale paardensportfederatie speling bij het handhaven.
Controles zijn een farce
De huidige regel zegt niets over de dikte van een vinger en waar die afstand dan precies moet worden gemeten. Door dat gebrek aan vaste instructies kunnen toezichthouders zelf bepalen hoe streng ze de strakheid van een neusriem willen controleren. Tijdens Jumping Amsterdam waren die controles een schijnvertoning. Toezichthouders staken hun vingers achter de riem aan de zijkant van de neus, waar de neus zacht is. Daar kun je zelfs bij een te strak aangespannen neusriem nog een hele hand tussen steken.
Een correcte meting kan alleen bovenop de neus van het paard plaatsvinden, met een vaste maat. De wetenschappelijke organisatie voor paardensport, ISES, heeft hiervoor zeven jaar geleden al een objectief meetinstrument ontwikkeld. De FEI weigert echter om dit hulpmiddel toe te passen omdat het materiaal te hard zou zijn. Een absurd argument als je bedenkt hoe voorzichtig je het kan gebruiken en hoe hard de topsport met paarden omgaat.
Ernstige schade
Het gebruik van strakke neusriemen veroorzaakt ernstige schade aan de neus, zoals drukplekken en botvervormingen. Let er maar eens op, topdressuurpaarden worden zelden zonder neusriem van de zijkant op de foto gezet. En als dat wel gebeurt, ziet een scherpe waarnemer regelmatig een deuk op de plek van de neusriem.
Dier&Recht zet zich in voor een betere behandeling van paarden in de paardensport. Help je mee?