Olympische paardensporten niet meer van deze tijd

paard

De paardensporten dressuur, springen en eventing passen niet meer bij de Olympische Spelen. Steeds meer mensen beseffen dat deze sporten niet in het belang zijn van de paarden, maar juist zorgen voor dierenleed. Het drama tijdens de Spelen van 2020 in Tokio, waarbij een ruiter haar paard sloeg, schudde de wereld wakker. In 2028 is paardrijden geen onderdeel meer van de moderne vijfkamp. Het is hoog tijd dat ook de andere paardensporten uit het Olympisch programma verdwijnen. Paarden horen niet thuis in de topsport.

Na Tokio besloot de unie voor de moderne vijfkamp (UIPM) te stoppen met het onderdeel paardrijden. In 2028 moeten de sporters in plaats paardrijden zelf een obstakelparcours afleggen. Dat zal dan zeer waarschijnlijk gebeuren zonder zweepgebruik.

Geld belangrijker dan dierenwelzijn

Sinds 2020 zijn 16 topruiters veroordeeld voor dierenmishandeling. Helaas blijft de internationale paardensportfederatie (FEI) vasthouden aan tradities. Zij willen hun leden tevreden houden die goed verdienen aan de paardensport. Dierenwelzijn en wetenschappelijke bevindingen tellen helaas wat minder zwaar als het om geld gaat. 

Problemen al jaren bekend

De FEI, toezichthouders en sommige ruiters doen alsof de dierenwelzijnsproblemen niets voorstellen. Ze blijven samenwerken met veroordeelde mishandelaars. Het is duidelijk: dat de ethiek bij veel paardensporters ver te zoeken is. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat diervriendelijke veranderingen vanuit de paardensportsector zelf zullen komen.

Geen paarden op de Spelen van 2028

Eerder verdwenen onderdelen zoals paarden-hoogspringen en voltige van de Olympische Spelen. Het is hoog tijd dat er ook een einde komt aan dressuur, springen en eventing. Paarden kiezen er niet voor om topsporter te zijn. Ze worden met angst en pijn gedwongen tot extreme prestaties.

Meer weten? Lees het boek ‘I Can’t Watch Anymore’ van Julie Taylor over misstanden in de Olympische paardensport.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.