Waarom paarden niet thuishoren op de Olympische Spelen

Waarom paarden niet thuishoren op de Olympische Spelen

Het motto van het Internationaal Olympisch Comité luidt: ‘Sneller, hoger, sterker’. Een passende slogan; tijdens de Olympische spelen gaan alle atleten tot het uiterste in hun strijd om het goud. Alleen al daarom hoort paardrijden niet thuis tussen de Olympische sporten. Want ruiters drijven niet alleen zichzelf maar ook hun paarden tot het uiterste. En dat gaat vaak gepaard met extreme middelen. 

Topruiters zeggen graag dat je een paard niet kunt dwingen om iets tegen zijn zin te doen. Maar door de autonomie stapsgewijs af te nemen, heeft het paard weinig keuze. Sommige topruiters gaan de dwangmiddelen niet ver genoeg. Ze trainen met harde hand, elektrische schokken, vastbinden of spijkers in de beenbescherming. Zo zijn er in de afgelopen 4 jaar behoorlijk wat misstanden met topruiters gemeld. En dit zijn alleen nog maar de ruiters die zijn betrapt.

2021

  • Olympische Spelen Tokio, moderne vijfkamp: de Duitse ruiter Annika Schleu en bondscoach Kim Raisner slaan meerdere keren het paard Saint Boy. Straf: diskwalificatie.
  • Een springwedstrijd in Californië (VS): de Duitse Kevin Lemke slaat uit woede zijn paard meermaals en rijdt het doodsbange dier verkeerd een hindernis in. Straf: 4.000 dollar boete en een schorsing voor 4 maanden.
  • De Braziliaanse Olympische dressuurruiter Leandro Aparecido da Silva mishandelt de pony van zijn dochter, zo blijkt uit geheime beelden. Straf: schorsing voor 3 jaar.
  • De Amerikaan Andy Kocher, die in 2019 ook in opspraak was, geeft bij meerdere wedstrijden elektrische schokken via zijn sporen. Straf: schorsing voor 10 jaar.
  • Een springconcours in Slowakije: de Oekraïense springruiter Andre Schröder plaatst scherpe punten in de beenbescherming van de achterbenen van het paard. Deze veroorzaken extreem veel pijn als het achterbeen een hindernis raakt. Straf: schorsing voor 1 jaar.

2022

  • De Nieuw-Zeelandse, meervoudig Olympische ruiter Mark Todd verschijnt in een 2 jaar oude video waarin hij een paard meer dan 10 keer slaat met een boomtak, omdat het weigert een waterhindernis te nemen. Hij reed sinds 2019 al geen wedstrijden meer. Straf: geschorst tot nader onderzoek.
  • De Duitse, meervoudig Olympische ruiter Ludger Beerbaum slaat op de benen van zijn paard tijdens het nemen van een hindernis. Hij krijgt hiervoor geen straf. Eerder moest hij al vanwege doping een Olympische medaille inleveren.
  • Tijdens een controle op een concours in Abu Dhabi heeft het paard van de Britse springruiter Essam Zbibi beenbescherming met spijkers aan de binnenkant. En niet voor het eerst, zo blijkt uit de wonden op de benen van het paard. Straf: 4 jaar schorsing voor Zbibi en trainer Hicham Gharib.
  • De Zwitserse Olympische springruiter Paul Estermann wordt schuldig bevonden aan extreem hard slaan, met grote wonden op de buik van het paard tot gevolg. Straf: schorsing van 4 jaar.

2023

  • De Deense dressuurpony Nørlunds Vincente mag nooit meer wedstrijden rijden, als uitkomt dat de tong van het dier gedeeltelijk is geamputeerd. Dit is waarschijnlijk gebeurd om te voorkomen dat de pony met de tong uit de mond loopt, wat jurypunten kost. Straf: pony mag nooit meer meedoen aan wedstrijden.
  • Undercoverdocumentaire ‘Operation X: Secrets of the Horse Billionaire’ laat zien hoe diverse werknemers paarden mishandelen op het bedrijf van de Deense dressuurruiter Andreas Helgstrand: Straf: Helgstrand wordt uit het Olympische team gezet.

2024

  • De Colombiaanse Olympische ruiter Cesar Parra wordt schuldig bevonden aan mishandeling van paarden. Straf: schorsing voor onbepaalde tijd. Eerder werd hij veroordeeld voor doping toediening aan een paard.
  • De Canadese dressuurruiters Evi en Tanya Strasser worden voor onbepaalde tijd geschorst na beschuldigingen van dierenmishandeling in 2018. Door openbaring van mishandelingen door andere ruiters durft een ex-medewerker zich te melden met foto’s van een ernstig mishandeld paard. Recent wordt Evi Strasser gediskwalificeerd voor het rijden met een kreupel paard.
  • De Zweedse springruiter Douglas Lindelöw wordt beschuldigd van het mishandelen van zijn paarden. Straf: schorsing voor onbepaald tijd.
  • Tijdens de wereldcup dressuur in Amsterdam veroorzaken Patrik Kittel, Charlotte Fry en Isabell Werth met langdurig trekken aan het bit een verminderde bloedtoevoer naar de tong van hun paard. Foto’s van de blauw verkleurde tongen staan in Zweedse krant Aftonbladet.
  • De Britse springruiter James Smith wordt bestraft voor het barreren (slaan tegen de benen) van zijn paard tijdens een wedstrijd. Straf: schorsing.
  • De Deense paardensportbond DRF start een tuchtzaak tegen dressuurruiter Carina Cassoe Kruth (leerling van Helgstrand) over het hardhandig trainen van paarden. Straf: verwijderd uit het Olympisch team.
  • Olympische ruiter Max Kuhner wordt door PETA aangeklaagd voor het barreren van zijn paard. Er is nog geen straf.
  • Een video onthult hoe Olympisch dressuurruiter Charlotte Dujardin een paard 24 keer slaat in 1 minuut. Straf: verwijderd uit Olympisch team en 6 maanden schorsing.

Geen vrije keuze

Bij alle andere sporten kiezen atleten zelf voor een leven in dienst van hun sport, paarden kunnen daar niet voor kiezen. Topruiters zeggen graag dat ze veel van hun dieren houden en ze goed verzorgen. Er is geen twijfel dat ze veel van paarden houden. Maar hun manier van liefde tonen is soms wreed en vreemd.

Sporten op topniveau is niet in het belang van het paard. Paarden geven niets om prestige, wedstrijden winnen of gouden medailles. Keuzes maken die echt goed zijn voor paarden, past niet bij de grote druk om te presteren in de paardensport. Wedstrijden zoals ze nu zijn, stimuleren het gebruik van pijn en dwang. Het is bijna niet te voorkomen of te controleren dat gefrustreerde ruiters hun paarden mishandelen. 

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.