Entropion bij de shar-pei: niet om aan te zien

Shar-pei met antropion

De shar-pei heeft een kop vol met zware plooien. Die drukken de oogleden van de hond dicht, waardoor hij nauwelijks iets kan zien. Bijna alle shar-peis hebben last van naar binnen gekrulde oogleden: entropion. Wat doen fokkers hiertegen? Ze hechten bij puppies het ooglid vast aan de kop.

Misschien moest je het twee keer lezen? Helaas, het is echt waar. Fokkers hebben zo hun eigen oplossingen voor de problemen die ze zelf creëren. Krult het ooglid van de shar-pei naar binnen door de overvloedige huidplooien? Dan gaan we niet fokken op minder grote huidplooien maar nieten we die oogleden gewoon vast aan hun hoofd.

Nietjes of tacks in de oogleden

Voor het omhoog houden van de oogleden worden hechtdraden gebruikt, ook wel tacks genoemd. Een tack is een stevige draad in de vorm van een lus. Het ene einde gaat door het ooglid, het andere door de huid van de kop. Zo blijven de ogen lekker open! Of het fijn is voor de hond? Nee, natuurlijk niet. Het is net zo erg als dichte ogen en naar binnen krullende oogleden. Irritant. Belemmerend. Pijnlijk. En volkomen onnatuurlijk.

Standaard procedure

Het vastzetten van de oogleden is geen uitzondering, het gebeurt bijna standaard bij elke pup. Door de fokker zelf. Of bij de dierenarts, samen met de vaccinaties. Omdat de pups snel groeien, moet het tacken zelfs meerdere keren gebeuren. Om de paar weken, en lang niet altijd onder narcose. Door het fokken op extreme huidplooien is het tacken ondertussen een bittere noodzaak. Als pups geen behandeling krijgen, dan worden ze vaak op jonge leeftijd blind.

Operatie noodzakelijk

Om het risico op entropion te voorkomen is er maar één oplossing. Een operatie, waarbij de overtollige huid rond de ogen wordt weggesneden. Voor de hond is dat geen pretje, en dan moet je nog afwachten of het dier zijn ogen normaal kan gebruiken. Door hun extreme uiterlijk wacht veel shar-peihonden een leven vol ellende en pijn.

Fokverbod maakt weinig uit

De shar-pei had ooit een strakke huid, maar tegenwoordig gaat de hond ten onder aan de plooien. Het fokken van honden met een schadelijk uiterlijk is volgens de wet verboden. Dier&Recht vraagt de NVWA regelmatig om in actie te komen tegen fokkers die de wet overtreden. Maar onder de radar gaat de handel in deze dieren gewoon door.

Koop een gezonde hond

Als consument kun je ook iets doen tegen foute fokpraktijken. Stel jezelf de vraag: hoe zou ik me voelen als ik zo'n lichaam had? Niemand voelt zich lekker in een lijf met enorme huidplooien. Niemand wil zijn oogleden open houden met nietjes of hechtdraden. Kies bewust, kies voor een gezonde hond!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.