Shar-pei fever: de dodelijke koorts

Senna
Honden met shar-pei fever worden meestal niet ouder dan 6 jaar. Foto: Dier&Recht

De meest gevreesde ziekte voor een shar-pei is shar-pei fever. Bij deze auto-immuunziekte reageert het eigen lichaam op het zuur in de te dikke huid. Wat volgt is een afgrijselijke lijdensweg die meestal op jonge leeftijd eindigt met de dood.

Het lijden door deze ziekte is verschrikkelijk en onnodig. Het kan immers voorkomen worden door te fokken met honden zonder (extreme) plooien in combinatie met zorgvuldig fokbeleid.

Koorts, leverfalen, gezwollen hakken

Shar-pei fever ontstaat door een teveel aan hyaluronzuur in de dikke en overvloedige huid waar de hond doelbewust op wordt gefokt. Het zuur zorgt voor een ontstekingsreactie en vreemde eiwitten in het bloed met heftige koortsaanvallen tot gevolg. Er kan lever- en/of nierfalen ontstaan. Vaak worden de hakgewrichten van de shar-pei dik, rood en pijnlijk door de kwaal (swollen hock syndrome).

Dorst, braken, diarree

Maar daar houdt de ellende niet op. Honden met shar-pei fever hebben ook last van gezwollen lippen, voortdurende dorst, braken en diarree, en daardoor gewichtsverlies en sloomheid. Dit is een gevolg van falen van de nieren en de lever, die ook aangetast kunnen raken.

Geen genezing

Er is geen genezing van shar-pei fever. Je kunt de ziekte hooguit afremmen met dure medicijnen en speciale voeding. Bij iedere koortsaanal levert de hond een heftige strijd op leven en dood. De eigenaar houdt zijn hart vast. De meeste honden met shar-pei fever overlijden helaas voor ze zes jaar oud zijn.

Stop de ongezonde fokpraktijken

Het is wettelijk verboden honden te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier, de ziekelijke plooien van de shar-pei vallen daar wat ons betreft zeker onder. Daarom zet Dier&Recht zich in voor een strikte handhaving van dat verbod. Toch gaat het fokken gewoon door. En dat blijft gebeuren zolang de handel in deze ongezonde honden is toegestaan.

Juist als consument heb je de macht om een einde te maken aan het fokken van ongezonde dieren. Neem je verantwoordelijkheid en kies bewust; koop een gezonde hond!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.