Fokker aansprakelijk voor medische kosten van hond met shar-pei fever

Senna de shar-pei met shar-pei fever
Dit is Senna, het gaat naar omstandigheden redelijk goed met haar maar ze zal nooit genezen. Foto: Dier&Recht

Goed nieuws! Dier&Recht heeft de rechtszaak gewonnen waarin wij een eigenaar bijstonden van een zieke shar-pei. Het stond vooraf al vast dat de hond lijdt aan shar-pei fever, een ernstige aandoening die koortsaanvallen veroorzaakt. De fokker claimt dat hij de koopster had gewaarschuwd voor deze erfelijke aandoening. De rechter oordeelt echter dat de fokker het risico op deze ziekte juist heeft afgezwakt.

Doodziek in de eerste week

Vrijwel meteen na de aanschaf merkte de eigenaar dat er iets goed mis was met shar-pei-pup Senna. Ze had een gezwollen snuit en dikke pootjes, at en dronk niet en lag lamlendig op de vloer. De dierenarts stelde vast dat ze 41 graden koorts had en doodziek was. De diagnose luidde shar-pei fever.

Shar-pei fever – veel honden halen de zes jaar niet!

Shar-pei fever oftewel SPAID (shar-pei autoinflammatory disease) is een ernstige erfelijke aandoening die koortsaanvallen en lever- en nierfalen kan veroorzaken. Tijdens een aanval hebben honden hoge koorts, een opgezwollen snuit en hakken en veel pijn in de gewrichten. Op den duur kan er door ontstekingseiwitten schade ontstaan aan de lever en/of nieren. Daardoor kunnen giftige (afval)stoffen in het bloed achterblijven. Dit uit zich onder meer in sloomheid, vermoeidheid, vermagering, veel dorst, verminderde eetlust en braken. Uiteindelijk functioneren de organen helemaal niet meer.

Shar-pei fever kun je behandelen met medicijnen om de koorts te verlagen en het schadeproces aan nieren en lever te vertragen. Genezing is niet mogelijk. De meeste honden met shar-pei fever worden niet ouder dan zes jaar..

“Breng de hond maar terug”

De fokker ontkende aanvankelijk dat er sprake was van shar-pei fever en weigerde mee te betalen aan de hoge medische kosten. De eigenaar moest de hond maar terugbrengen, dan zou hij de koopsom terugbetalen. Dit weigerde Senna’s eigenaar. Senna is immers een gezinslid. Daarop schakelde zij Dier&Recht in.

In het tussenvonnis van 18 november 2020 oordeelde de rechter al dat vaststond – onder meer op basis van een DNA-test – dat Senna lijdt aan shar-pei fever. Vervolgens moest worden vastgesteld of de fokker de koopster had gewezen op de bekende gezondheidsproblemen bij shar-peis. De fokker verklaarde dat hij dit had gedaan.

Fokker moet betalen

In het vonnis van 1 september 2021 concludeerde de rechter dat de fokker geen uitleg had gegeven over specifieke risico’s en gezondheidsproblemen met betrekking tot shar-pei fever. Sterker nog, de fokker had de ernst van de ziekte juist afgezwakt.

Zo heeft hij tegen de koopster gezegd dat er over deze ziekte veel wilde verhalen rondgaan op het internet, waarbij ten onrechte shar-pei fever zou worden gediagnosticeerd. De rechter is van mening dat de fokker hiermee doet voorkomen alsof de ziekte een hype is. De rechter stelt de eigenaar in het gelijk en veroordeelt de fokker tot het terugbetalen van een deel van de koopsom en de volledige medische kosten, alsmede de proceskosten van de koopster.

Met Senna gaat het naar omstandigheden redelijk goed, hoewel ze geregeld een aantal dagen doodziek is van een koortsaanval – en de koortsaanvallen steeds moeilijker onder controle te krijgen zijn.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!