Tight lip: shar-peis kunnen er niet om lachen

Shar-pei met tight lip
Bij tight lip krult de onderlip naar binnen en groeit over de ondertanden.

Tight lip is een typische aandoening bij jonge shar-peis. De onderlip krult door de dikte en plooivorming naar binnen en groeit over de ondertanden.

Je kunt je de narigheid voorstellen van eten met deze kwaal. De hond bijt door of op de eigen lip en kan niet goed kauwen, met tandplak en darmproblemen tot gevolg.

Eten is moeizaam en pijnlijk

Tight lip is een aklige kwaal, die een reeks van problemen veroorzaakt. Niet alleen is eten moeizaam en pijnlijk, de strakke lip houdt ook de groei van de onderkaak tegen. Hierdoor blijft de onderkaak veel korter dan de bovenkaak. Dit zorgt voor scheve snijtanden en kiezen, waardoor er weer wonden en ontstekingen ontstaan.

Operatie op jonge leeftijd

Veel shar-peis moeten hier al geopereerd worden vóór ze vier maanden oud zijn. De overtollige huid wordt daarbij weggesneden en de lip gecorrigeerd. En dit allemaal om iets weg te halen wat er eerst wordt ingefokt; een veel te groot en lubberend vel. Het resultaat van continu fokken op dat specifieke kenmerk.

Onherkenbaar

Shar-peis bestonden al voor onze jaartelling, ze zijn te zien op oude Chinese beelden. Toen zaten ze nog strak in hun vel, met een lange snuit en kleine fronsjes tussen de ogen. Maar door het doelbewust fokken op extreme uiterlijke kenmerken zijn die gezonde honden vervallen tot ziekelijke misbaksels. Van de oude shar-pei is niets meer te herkennen.

Traditionele vs moderne shar-pei
Een meer traditionele shar-pei tegenover een moderne shar-pei.

Gun je hond een gelukkig leven

Overweeg je de aanschaf van een hond met een extreem uiterlijk? Doe jezelf en je hond een groot plezier; kies bewust en ga voor een gezonde hond!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.