Rashonden als de Drentsche patrijshond, de sint-bernard en de bordercollie lijden vaak aan de vreselijke ziekte epilepsie. Dier&Recht voert al jaren actie om epilepsie bij rashonden terug te dringen. Eindelijk komt nu ook de Raad van Beheer in actie.
Regels die gaan gelden voor risicorassen
Als rashonden een bovenmatig risico hebben om epilepsie te krijgen, gelden er strengere regels dan wanneer dit niet het geval is. Regels die voorgesteld zijn door de gezondheidscommissie:
- Lijders aan epilepsie en ouders van lijders aan epilepsie worden uitgesloten van de fokkerij.
- Volle broers/zussen en directe nakomelingen van lijders worden uitgesloten van de fokkerij.
- Halfbroers/-zussen en kleinkinderen van een lijder mogen éénmalig worden ingezet voor een nest vanaf de leeftijd van 5 jaar.
- Verwantschap wordt vermeden door niet te laten paren met risicodragers – d.w.z. lijders en verwanten t/m de 3e graad. (1e graad: ouders en kinderen; 2e graad: grootouders, kleinkinderen, broers en zussen, halfbroers en halfzussen; 3e graad: overgrootouders, achterkleinkinderen, ooms en tantes, neven en nichten).
Regels voor alle andere rassen
- Lijders aan epilepsie en ouders van lijders worden uitgesloten van de fokkerij.
- Volle broers/zussen en directe nakomelingen van een lijder mogen éénmalig worden ingezet voor een nest vanaf de leeftijd van 5 jaar.
- Wanneer in dezelfde directe familie (ouders, volle broers/zussen, nakomelingen) een tweede epilepsielijder wordt geconstateerd, worden volle broers/zussen en nakomelingen van de lijder(s) direct uitgesloten van de fokkerij.
- Verwantschap wordt vermeden door niet te laten paren met risicodragers – d.w.z. lijders en verwanten t/m de 3e graad.
Meldpunt wordt ingericht
Een essentieel onderdeel van het beleid is dat bekend is welke dieren er lijden aan epilepsie. Pas dan kunnen ouders en broers/zussen daadwerkelijk van de fokkerij worden uitgesloten. De Raad van Beheer wil daar een meldpunt voor inrichten. Het plan is dat zowel fokkers als eigenaren als rasverenigingen melding kunnen doen van dieren met epilepsie. Uiteraard moet een dergelijk meldpunt openbaar zijn, en is het van groot belang dat alle honden die epilepsie krijgen ook daadwerkelijk gemeld worden.
Aanbeveling versus verplichting
Een punt van kritiek op het plan van de Raad van Beheer is dat ze deze maatregelen bij de verenigingen aanbeveelt en niet oplegt. Deze regels zouden bindend in het fokbeleid van elke fokker vastgelegd moeten worden.
We hopen dat de Raad van Beheer deze regels binnen afzienbare tijd als bindend doorvoert. Het is immers hard nodig om deze vreselijke ziekte de kop in te drukken.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!