Epilepsie komt steeds vaker voor onder labradoodles. Reden voor de Universiteit Utrecht om een onderzoek te starten. Heb jij een labradoodle met epilepsie? Meld je aan en help mee aan het voorkomen van epilepsie.
Dier&Recht is blij dat er onderzoek komt naar epilepsie onder labradoodles. Zo krijgen we hopelijk meer inzicht in het ontstaan, voorkomen en behandelen van deze akelige aandoening. Het ziekteverloop is zowel voor de hond als de baas een slopend traject. Een hond met epilepsie kan geen stress verdragen en moet op tijd medicijnen krijgen. Het hele dagritme draait om het voorkomen van een aanval. Toch gebeurt het helaas vaak dat de hond uiteindelijk toch te ziek wordt en de baas gedwongen is om het dier in te laten slapen.
Weinig genenvariatie
De stijging van epilepsie bij labradoodles komt voor een belangrijk deel voort uit de fokkerij. Fokkers hebben een beperkte keuze als zij zoeken naar honden voor nieuw nageslacht. Dit komt vooral omdat veel fokkers de kopers via een contract verplichten om hun labradoodlepups te laten castreren. Zo voorkomen ze dat mensen zelf kunnen fokken met hun hond. Door het fokken met een beperkt aantal reuen en teefjes, wordt de genetische variatie steeds kleiner en worden foute genen vaker doorgegeven.
Epilepsie bij pups voorkomen
Fokken met epilepsie is goed te voorkomen met gezamenlijke inspanningen. Zolang er nog geen DNA-test bestaat die het ontstaan van de aandoening kan voorspellen, is het vooral belangrijk om risico’s te verminderen.
Epilepsie is doorgaans recessief, dat betekent dat een pup met epilepsie de foute genen mee heeft gekregen van de vader én de moeder. Daarom is het enorm belangrijk om in ieder geval niet te fokken met de ouders, broers en zussen van honden met epilepsie.
Omdat die uitsluiting het fokbestand verder verkleind, is outcross (het kruisen met andere rassen om nieuw bloed in het ras te brengen) meer dan ooit noodzakelijk. Daarmee verander je ook het ras maar het wordt daar genetisch wel sterker van.
Meld je zieke labrodoodle
Met de bovengenoemde maatregelen kunnen fokkers de kans op epilepsie enorm verkleinen. Om dat te bereiken is openheid over aandoeningen ontzettend belangrijk voor een gezonde fok. Heeft jouw hond epilepsie? Meld dit dan bij de fokker en de rasvereniging. Zij kunnen de familie van de hond dan uit de fok halen en andere eigenaars van risicohonden waarschuwen.
Meedoen met onderzoek
Heb jij een labradoodle met epilepsie en wil je meedoen met het onderzoek? Meld je aan voor het onderzoek bij de Universiteit Utrecht. Het onderzoek omvat het insturen van een bloedmonster en het invullen van een uitgebreide enquête. Het staat onder leiding van veterinair neuroloog Paul Mandigers.