De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 3: wervelafwijkingen

Mopshond

Het extreme uiterlijk van de Mopshond met zijn gedrongen bouw en korte, gekrulde staart geeft veel problemen. Bijvoorbeeld wervelafwijkingen, met nek- en rugpijn en verlamming als gevolg.

Afwijkende vorm van de wervels

Recent onderzoek heeft aangetoond dat veel Mopshonden last hebben van hemivertebra: een aandoening aan de ruggengraat waarbij een of meerdere wervels maar half zijn aangelegd. Hierdoor ontstaat er druk op het ruggenmerg. Deze afwijking wordt veroorzaakt door de selectie van fokkers op de gedrongen bouw en de krulstaart.

Pijn en verlamming door zenuwafklemming

Door de druk op het ruggenmerg kunnen zenuwen bekneld raken; dit veroorzaakt uitstralende nek- en rugpijn, en slepen met de poten. Als de zenuwen totaal afgeklemd worden, raakt de hond verlamd. Hij kan dan helemaal niet meer lopen.

Ingrijpende operatie

Soms is het mogelijk om de wervels operatief vast te zetten. Dit is een ingrijpende, pijnlijke operatie en lang niet altijd zonder complicaties. Een dergelijke operatie leidt zelden tot volledige genezing.

Rasstandaard aanpassen

De oplossing voor dit probleem – en voor álle schadelijke raskenmerken van de Mopshond – is het aanpassen van de rasstandaard. De rasstandaard is gebaseerd op wat mensen graag zien in een hondenras, niet op wat goed en gezond is voor de hond zelf. Het interesseert de dieren geen zier hoe ze eruitzien! Het is zuur en onbegrijpelijk dat de hedendaagse Mopshond zo ernstig moet lijden als gevolg van mensenwensen.

De koddige Mopshond is niet schattig maar ziek. Deel 4: chronische ademnood.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.