Rechter: Friesland mag katten blijven doodschieten

Zwerfkat

Het is de hoogste tijd dat Friesland als laatste provincie in Nederland stopt met het doodschieten van katten. Dier&Recht spande daarom een rechtszaak aan. Afgelopen week besloot de rechter helaas dat Friesland vanwege een meer dan 20 jaar oude bepaling gewoon door mag gaan.

Friesland schiet katten dood - weidevogels zijn het excuus

Friesland is de enige provincie waar jagers nog (zwerf)katten doodschieten. Volgens Friesland vangen katten veel weidevogels. Maar de provincie weet helemaal niet hoeveel zwerfkatten er zijn, laat staan hoeveel weidevogels er door katten gevangen worden. De wetenschap én experts van de provincie wijzen de intensieve veehouderij aan als grootste boosdoener. Díe is verantwoordelijk voor de afname van weidevogels.

Doodschieten is onnodig

Katten vangen, castreren, chippen, herplaatsen en verzorgen (bekend onder de Engelse afkorting TNRC) lost het probleem van zwerfkatten grotendeels op. De katten krijgen een fijne plek in een gezin of op een boerderij. Ze worden niet in beschermde natuurgebieden teruggeplaatst. Door de castratie voorkom je bovendien dat er veel meer katten bij komen. Deze diervriendelijke methode maakt doodschieten onnodig.

Friesland wil katten blijven doodschieten

Dier&Recht start daarom begin 2022 een rechtszaak om het doodschieten van katten in Friesland te stoppen. Tijdens de zitting op 24 april 2024 verdedigt de provincie het oude besluit uit 2005. Hierin staat dat het afschieten van katten doorgaat zolang de provincie dit wil. Dier&Recht is overtuigd dat er nu onvoldoende draagvlak is in Nederland. Ook is er geen enkele goede reden om katten dood te schieten. Dit maakt het onjuist dat Friesland vasthoudt aan een achterhaald besluit van bijna twintig jaar geleden.

Op 17 juli oordeelt de rechter dat er geen nieuwe feiten en omstandigheden zijn en dat Friesland dus door mag gaan met het doodschieten van katten.

Rechtszaak verloren –  maar we gaan door

Geen Friese kat is zijn leven zeker nu de provincie doorgaat met het afschieten. Wij geven niet op! We bekijken de mogelijkheden voor een vervolg in deze rechtszaak.

Rechtszaken kosten veel geld. Help je mee? Iedere donatie is meer dan welkom!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.