Vijf redenen om je kat te laten castreren

zwerfpoes
Veel zwerfkatten zijn zoekgeraakte huiskatten. Castratie voorkomt zo ook de aanwas van nieuwe zwerfkatten.

Elk jaar worden heel veel katten zwanger, en lang niet altijd is zo'n nieuw nestje verantwoord en gewenst. Veel van die jonge katten gaan naar het asiel of belanden op straat als zwerfkat. Onnodig dierenleed, dat je met castratie eenvoudig kunt voorkomen.

Verschil castratie en sterilisatie

Er bestaan veel misverstanden over de termen castratie en sterilisatie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je zowel mannetjes als vrouwtjes castreren. Bij katers worden de zaadballen verwijderd, bij poezen de eierstokken. Na castratie verdwijnt de geslachtsdrift en het daarbij behorende gedrag.

Bij sterilisatie wordt alleen de ei- of zaadleider onderbroken. Katten kunnen dan geen nakomelingen meer verwekken. Maar de geslachtsdrift en het bijbehorende gedrag blijft gewoon in stand. Omdat mensen het krolse gedrag van hun poes of het vechten van hun kater liever niet zien, gebeurt sterilisatie van katten eigenlijk nooit. Als iemand geen kittens wil, dan wordt de kat gecastreerd.

Los van de bovengenoemde redenen, heeft castratie nog een aantal voordelen:

Reden 1: Minder rondzwerven en minder jagen

Gecastreerde katten blijven dichter bij huis en vangen minder prooien. Ze gaan niet meer door hormonen gedreven op zoek naar elkaar. Dat betekent dat ze minder risico lopen om aangereden te worden of kwijt te raken.

Reden 2: Minder vechtpartijen, minder kans op kattenaids

Gecastreerde katers vechten minder met buurkatten. Dat zorgt ervoor dat ze minder vaak abcessen en verwondingen hebben. Ook de kans dat ze kattenaids of kattenleukemie oplopen is vele malen kleiner. Deze ziektes worden via bloedcontact (verwondingen en seksueel contact) overgedragen.

Reden 3: Minder risico op borstkanker en baarmoederontsteking

Je gecastreerde poes heeft veel minder kans om kwaadaardige borstkanker (melkkliertumoren) of baarmoederontsteking te krijgen. De poezenpil voorkomt zwangerschap ook – maar deze vergroot de kans op baarmoederontsteking en het ontstaan van borstkanker.

Reden 4: Minder/niet meer sproeien

Katers die geslachtsrijp zijn hebben de neiging hun gebied af te bakenen. Dat doen ze door het sproeien van urine. De urinelucht van ongecastreerde katers is heel indringend en moeilijk weg te krijgen. Buurtkaters doen er graag nog een plasje bovenop. Castratie voorkomt dit in de meeste gevallen.

Reden 5: Meer nachtrust

Krolse katten roepen vaak de hele nacht in en om het huis om de katers te lokken. Katers in de buurt hoor je in het voorjaar ook vaker vechten om de krolse vrouwtjes. Al die nachtelijke perikelen kunnen je flink uit je slaap houden. Zo kan castratie als bijeffect een positieve bijdrage leveren aan je nachtrust (en die van je buren).

Er zijn dus tal van goede redenen om je kat te laten castreren. Daarnaast help je zo ook mee om het aantal zwerfkatten terug te brengen. Wil je meer doen? Teken de petitie tegen het doodschieten van katten in Friesland!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.