Mopshondenfokker krijgt fokverbod

Zielige mopshondenpuppy
Het overtreden van de fokregels geldt sinds dit jaar als een zware overtreding:

Een mopshondenfokker die meerdere nesten per jaar fokt, moet daar direct mee stoppen anders krijgt ze zware boetes.

In oktober 2019 ontvangt de betreffende mopshondenfokker een waarschuwing van de NVWA. De vrouw gaat echter gewoon door en er worden daarna nog minstens zeven nestjes mopshonden geboren. Omdat de NVWA daar niet tegen optreedt, dient Dier&Recht een handhavingsverzoek in tegen de fokker.

Vijf fokhonden afgekeurd

Tijdens de inspectie constateert de NVWA dat alle vijf de fokdieren door meerdere extreme uiterlijke kenmerken niet voldoen aan de huidige foknormen. De honden snurkten in rust, hebben te nauwe neusgaten, de ogen puilen uit en de snuiten zijn korter dan een derde van de schedellengte. Alle dieren worden daarop afgekeurd voor de fok.

De NVWA classificeert het overtreden van de fokregels sinds dit jaar als een zware overtreding:

“Wanneer het gaat om het fokken met brachycefale honden, wordt de overtreding sinds 1 januari 2023 standaard geclassificeerd als een zware overtreding, gelet op de mate waarin het welzijn en gezondheid van de dieren wordt geschaad.”

Boete bij overtreding

De tijd van waarschuwen is voorbij; alle fokkers die na 1 januari de wet overtreden, krijgen direct een geldelijke boete. Deze fokker had geluk, zij krijgt geen boete omdat de fokteef van het laatste nest net voor 1 januari was gedekt.

Handhavingsverzoeken zijn noodzakelijk

De NVWA is al jarenlang structureel onderbezet en daardoor helaas niet erg proactief bij het controleren van fokkers. Met onze handhavingsverzoeken dwingen we de inspectiedienst om in actie te komen tegen malafide fokkers. Met een donatie kun je ons helpen om dit belangrijke werk te blijven doen.

 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.