De Britse springruiter Esam Zbibi is volgens de internationale paardensportbond FEI schuldig aan paardenmishandeling, maar wordt slechts voor vier jaar geschorst. Zbibi stopte vorig jaar tijdens een wedstrijd in Abu Dhabi spijkers in de beenbeschermers van zijn paard om het hoger te laten springen. Wie een paard zó mishandelt, zou nooit meer mogen rijden.
Spijkers als dwangmiddel
Hoe ver wil je gaan als springruiter om te winnen? Heel ver. Véél te ver. Zó ver, dat springruiter Zbibi er vorig jaar voor koos zijn paard te mishandelen door spijkers in de beenbeschermers van het dier te stoppen. Ja, dat werkte, het paard sprong extreem hoog. Zo hoog dat het opviel. Bij inspectie had het paard bloed aan de benen en werden er spijkers aangetroffen in de bebloede beenkappen.
Dwang in de paardensport
Een dier met spijkers verwonden, alleen omdat je graag een wedstrijd wilt winnen. Wat zegt dat over de mentaliteit in deze sport? Natuurlijk zijn spijkers als dwangmiddel niet de norm voor springruiters, maar het inzetten van dwang en pijn is wel de normale manier om paarden tot het uiterste te drijven in de paardensport. Zwepen, pijnlijke bitten, sporen en andere dwangmiddelen worden allemaal ingezet om paarden met behulp van angst en pijn te dwingen een kunstje te doen. Hoelang vindt de maatschappij het nog normaal en acceptabel om dieren zo te behandelen?
Ruiters nauwelijks gestraft
De uitspraak van de FEI laat ook zien dat er snel extern toezicht en een betere wettelijke bescherming van paarden moet komen. Want hoewel er hier duidelijk sprake is van ernstige dierenmishandeling, wordt Zbibi maar voor vier jaar geschorst. En van de daarbij opgelegde geldboete van 10.000 Zwitserse frank ligt een ruiter die aan grote toernooien meedoet niet lang wakker.
Iemand die een paard zo mishandelt, zou nooit meer mogen rijden. Al het andere voorkomt toekomstig dierenleed niet.
Het is onacceptabel dat paarden onder dwang tot het uiterste gedreven worden voor de sport. Strijd mee voor een pijnloze omgang met deze dieren!