Al ruim tien jaar wordt in Nederland gefokt met rashonden die lijden aan een ernstige, erfelijke elleboogaandoening. Pups van deze honden krijgen gewoon een stamboom en dat zal ook zo blijven, stelt Raad van Beheer. Niet verrassend want de organisatie verdient jaarlijks zo’n vier miljoen euro met de verkoop van stambomen.
Elleboogdysplasie, een ernstige, pijnlijke aandoening
Verplicht onderzoek tegen betaling
Voor een aantal hondenrassen zijn specifieke regels opgesteld om te voorkomen dat er gefokt wordt met honden die lijden aan een ernstige vorm van elleboogdysplasie. Fokkers moeten röntgenfoto’s laten maken bij een dierenarts die samenwerkt met Raad van Beheer. Vervolgens controleert Raad van Beheer die foto’s – tegen extra betaling – op de internationale richtlijnen. Daarna ontvangt de fokker een certificaat met een officiële eindbeoordeling. Dat lijkt goed geregeld maar het gaat ernstig mis bij de uitvoering.
Al tien jaar lang wordt er gefokt met honden die lijden aan elleboogdysplasie
Recent liet Raad van Beheer op haar website weten dat ze de internationale richtlijnen ‘per ongeluk’ al tien jaar niet hebben nageleefd. In hun eindbeoordeling besteedde de Raad geen aandacht aan primaire laesie: de ernstige erfelijke aandoening van ellebogen. Een bizarre bekentenis want op hun eigen site is te lezen: “Deze aandoening kent een hoge erfelijkheidsgraad en is daarmee belangrijk voor het fokbeleid.” De fout is vorig jaar in stilte hersteld maar de Raad heeft destijds verzuimd om leden en fokkers hierover te informeren.
Gewoon doorgaan
Je zou verwachten dat Raad van Beheer er nu dan alles aan doet om deze kolossale blunder met verstrekkende gevolgen zo snel en zo goed mogelijk te herstellen maar niets is minder waar. De onterecht goedgekeurde dieren met primaire laesie worden nog steeds gebruikt om mee te fokken en de pups krijgen nog gewoon een stamboom. Voor de rest laat Raad van Beheer het over aan de rasverenigingen en fokkers. Rara wat zouden die doen?
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor gezonde rashonden? Schrijf je in op de nieuwsbrief!