Springruiter aangeklaagd voor dierenmishandeling na zweepslagen

martin
Martin fuchs (tijdens een andere wedstrijd op een ander paard)

Springruiter Martin Fuchs is in Oostenrijk aangeklaagd voor dierenmishandeling nadat hij tijdens een internationale springwedstrijd in Linz zijn paard tot driemaal toe sloeg met een zweep. Dat deed hij omdat het paard weigerde te springen en wegliep van de hindernis. 

Stichting TIR, Tier im Recht Oostenrijk en de Oostenrijkse Dierenbescherming deden aangifte tegen de ruiter. Volgens de landelijke wet mag een dier helemaal niet worden geslagen. Die wet staat los van de regels die de paardensector zelf bepaalt. Volgens de regels van de wedstrijdorganisator FEI mogen ruiters een paard maximaal driemaal slaan tijdens een springwedstrijd. Het dier mag niet bloeden door de zweepslagen.

Geen bloed, geen probleem

Een paard wordt pas uitgesloten van deelname bij een zichtbare bloeding of verwonding. Alsof het dier geen pijn kan ervaren voordat het gaat bloeden. Voor een neutrale toeschouwer lijkt het vaak alsof sportpaarden zich welwillend gedragen, maar een kenner herkent de signalen van pijn en stress. Paarden trekken hun lippen op, hebben opengesperde ogen, zwiepen hun staart, bokken en weigeren. Wie oplet, ziet al snel dat topsport voor paarden geen aangename activiteit is.

Zweepslagen een uitzondering?

Het incident met Martin Fuchs is helaas geen uitzondering en niet vreemd in de paardensport. Een weigerend paard krijgt al snel een tik met een zweep, dat leren ze op maneges al aan jonge kinderen. Dier&Recht wil dat er een eind komt aan deze ouderwetse en dieronvriendelijke omgang met paarden.

Topruiters zijn een voorbeeld voor veel jonge ruiters, zij moeten als eerste hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het mishandelen van hun dieren. Daarnaast moet er extern toezicht komen en een verbod op het gebruik van dwangmiddelen zoals een zweep. Om dat voor elkaar te krijgen moeten er snel wetten komen die paarden beter beschermen.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.