Nieuwe RashondenWijzer gelanceerd

RashondenWijzer
Beeld: Dier&Recht

In 2011 werd de eerste RashondenWijzer gelanceerd. De RashondenWijzer werd door meer dan 1 miljoen mensen geraadpleegd, waaronder vele dierenartsen en zette de rashondenwereld op zijn kop. De nieuwe editie bevat (nog) meer wetenschappelijk onderzoek en bijna 100 hondenrassen. Helaas blijkt in nog sterkere mate dan voorheen hoe ziek veel hondenrassen zijn. Hondenrassen hebben gemiddeld 19 erfelijke aandoeningen.

De reacties van de rashondensector voorspelbaar

De Raad van Beheer voor de Kynologie (de koepelorganisatie van rashondenfokkers) concludeerde eenvoudigweg dat de RashondenWijzer niet wetenschappelijk is. Waarom werd niet beargumenteerd. Dat een database, gebaseerd op wetenschappelijke rapporten en gecontroleerd door enquêtes en een panel van dierenartsen niet zou deugen, heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat de Raad van Beheer afhankelijk is van de fokkers van die zieke dieren. Dit jaar komt de Raad van Beheer met een eigen database. Die database zal (zo is onze voorspelling) een heel stuk gunstiger uitpakken voor de hondenrassen. 

Standaard is ook de reactie van mensen die schrijven:  Ik heb al zes Golden Retrievers gehad en ze waren allemaal heel gezond”. Ofwel, de RashondenWijzer deugt niet. Deze critici verwijzen we standaard door naar de makers van de wetenschappelijke rapporten, zoals de Universiteiten van Utrecht, Wageningen of Cambridge of naar de Raad ven Beheer zelf. Wij zijn immers slechts de boodschappers, de verzamelaars van informatie en niet de makers. En natuurlijk is het heel goed mogelijk om een gezonde Golden Retriever te kopen of zelfs zes achter elkaar. Het is namelijk ook heel goed mogelijk om zes ongezonde Golder Retrievers achter elkaar te hebben. Zoals het ook mogelijk is om in het Casino zes keer achter elkaar te winnen of te verliezen. Sommige critici hebben weinig talent voor statistiek en met hen is het moeilijk discussiëren.

Maar gelukkig is het overgrote deel van de e-mails die we krijgen, van mensen die het beste voorhebben met de honden. Mensen van rashondenverenigingen die tips geven en ons wijzen op wetenschappelijk onderzoek dat nog ontbreekt. Eigenaren van honden die uit eigen ervaring bevestigen dat onze RashondenWijzer correcte informatie heeft. En mensen die niet tippelen op dure namen van honden met een stamboom of een doorgefokt uiterlijk. Die komen er steeds meer. Volgende recent onderzoek van Dibevo neemt de verkoop van rashonden af, ten gunste van niet raszuivere honden. 

De Nieuwe RashondenWijzer

Aan de nieuwe RashondenWijzer is maanden gewerkt door een team van vier dierenartsen. De wijzer bundelt de informatie van meer dan 170 wetenschappelijke en diergeneeskundige rapporten en enquetes onder 147 dierenartsen en 2.000 honden-liefhebbers. Het aantal hondenrassen is uitgebreid van 80 naar bijna 100 en er worden circa 250 erfelijke aandoeningen beschreven. De berekeningen werden verfijnd. En een panel van dierenartsen heeft alle gegevens gecontroleerd.

Uit het overzicht volgt de conclusie dat de meeste hondenrassen zich in deplorabele staat bevinden. Kortsnuitige honden als de Franse Bulldog, Boxer en Mopshond scoren het slechtst. Ook populaire rassen als de Labrador Retriever, Golden Retriever en Berner Sennenhond doen het heel slecht. Het laatste ras wordt geteisterd door kanker dat zich al op jonge leeftijd voordoet.

Nieuwe top twintig zieke hondenrassen

Nog meer dan voorheen kan geconcludeerd worden dat er veel mis is met rashonden. De Franse Bulldog is er het ergste aan toe en staat op 1. Op de 2e en 3e plaats staan de Boxer en Mopshond. De eerste drie plaatsen worden dus ingenomen door honden met een platte snuit. Door die korte, brede snuit ontstaan ademhalingsproblemen, kunnen de dieren alleen nog bevallen via een keizersnede en doen zich verschillende oogklachten voor. De Cavalier King Charles Spaniël staat niet onverwacht op de 4e plaats. Het Pim Fortuijn hondje heeft 28 erfelijke aandoeningen waaronder chiari malformatie, een misvorming van de schedel waardoor chronische hoofdpijn ontstaat. 

Labradoodle

De Australian Labradoodle is een nieuw hondenras dat zijn oorsprong vindt in de Labrador Retriever, Poedel en de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniëls. In principe een gezond hondenras, dat evenwel binnen korte tijd zo populair is geworden dat ook in dit hondenras inteelt is ontstaan en erfelijke aandoeningen zoals Addison, een bijnieraandoening, zich voordoen. 

Gezonde hondenrassen

De Whippet komt als meest gezonde hond naar voren. Een oorzaak kan zijn dat de hond niet heel erg populair is, en dus niet zo doorgefokt, en dat de hond niet op het uiterlijk maar op fysieke kenmerken wordt gefokt. De Nederlandse Schapendoes is een hondenras met weinig klachten, althans voor zover bekend. Naar de Nederlandse Schapendoes is echter weinig onderzoek gedaan, dus dat kan de oorzaak zijn dat er weinig problemen bekend zijn.

Deel dit artikel