In 2024 hebben we opnieuw hard gestreden voor de rechten van dieren. Dankzij jouw steun kunnen we ons inzetten tegen dierenleed en voor betere wetten. Dit hebben we samen met jou bereikt.
Successen
Beter leven voor paarden op maneges
Op 5 juli staan we in de rechtszaal om af te dwingen dat maneges voldoen aan de natuurlijke behoeftes van paarden. Deze actieve kuddedieren hebben dagelijks behoefte aan vrije beweging en fysiek contact met soortgenoten. De inspectiedienst NVWA weigert om hierop te handhaven, maar de rechter geeft ons gelijk! De NVWA moet bij het beoordelen van het welzijn van paarden voortaan gebruikmaken van wetenschappelijke inzichten en adviezen van experts. Deze uitspraak is een grote stap naar een betere omgang met paarden.Daarnaast geeft de inspectiedienst in juni een officiële waarschuwing aan een manege die paarden langdurig stalt in stands. In deze smalle hokjes staan paarden vastgebonden, zonder ruimte om te liggen of elkaar te zien. Het aanbinden in stands is alleen tijdelijk toegestaan, bijvoorbeeld tijdens het verzorgen. De manege moet de stallen aanpassen, anders volgt een forse boete.
- Houdverbod voor naaktkatten en Scottish folds
In november kondigt staatssecretaris Rummenie (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) aan dat het vanaf 2026 verboden is om naaktkatten en Scottish folds te bezitten. Dit houdverbod is een groot succes in onze strijd tegen het leed van dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.
Illegale fokkerij aangepakt
In februari krijgt een fokker van shar-pei honden een last onder dwangsom. Deze honden zijn bewust gefokt met extreme huidplooien, maar de dieren kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Bij een volgende overtreding volgt een boete van € 5.000 per gebruikt fokdier.In maart krijgt een fokker een officiële waarschuwing voor het fokken van sphynxen (naaktkatten). Het ontbreken van vacht en snorharen is een ernstige handicap voor de sphynx. Deze fokker krijgt bij een nieuwe overtreding een boete van € 1.500 per gebruikt fokdier.
In juli ontvangt de voorzitter van de Raad van Beheer een officiële waarschuwing van het Veterinair Beroepscollege. Deze dierenarts heeft een voorbeeldfunctie, maar is betrokken bij de illegale fok van kortsnuitige honden. Dankzij onze klacht is dit stevig aangepakt.
Juridische strijd
Bescherming van Friese zwerfkatten
Op 25 april nemen we het in de rechtszaal op tegen de provincie Friesland. Dit is de enige provincie in Nederland waar jagers nog steeds zwerfkatten mogen doodschieten. Alle andere provincies houden die populatie al jarenlang onder controle met diervriendelijke methodes. Wij slepen Friesland voor de rechter om een einde te maken aan de kattenjacht.Helaas beslist de rechter dat de jacht op katten mag doorgaan. We laten het er niet bij zitten en gaan in november in hoger beroep. Het kan jaren duren tot deze zaak opnieuw voor de rechter komt, maar ondertussen gaat het doodschieten van katten door. Via een spoedprocedure vragen we om een tijdelijke stop tot de nieuwe uitspraak.
Een comfortabele ligplek voor kalfjes
Op 4 juni staan we in de rechtszaal voor de kalfjes in de Nederlandse vleesindustrie. De harde roostervloeren waar de dieren op leven zijn glad van de mest en urine en veroorzaken pijnlijke gewrichten en verwondingen. Deze vloeren zijn verboden, maar de overheid weigert om die wet te handhaven. Onze juridische procedure tegen de overheid begint al in maart 2019; in juni 2024 vindt de zitting eindelijk plaats.De rechter is het met ons eens dat roostervloeren schadelijk zijn, maar vindt strengere handhaving niet nodig. Een teleurstellende uitspraak. Wij bereiden ons voor op de volgende stap in deze zaak.
- Einde aan dieronvriendelijke kalvertransporten
In februari starten we een rechtszaak tegen VanDrie Group, de grootste kalverslachter van de wereld. Dit bedrijf importeert jaarlijks tienduizenden kalfjes uit Ierland om ze in Nederland te verwerken tot kalfsvlees. De transporten zijn een uitputtingsslag: van verzamelcentra en wachttijden bij de ferry tot een 20 uur durende bootreis en vrachtwagenritten naar Nederland. Veel kalfjes worden ziek en sommigen sterven. Onze eis: een definitief einde aan deze dieronvriendelijke import. Meer dan 22.000 mensen steunen de rechtszaak. Begin 2025 staan we voor de rechter.
Acties
- In actie voor de Ierse kalfjes
In maart volgen we samen met Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en L214 transporten van kalfjes uit Ierland. We zien veel dierenleed en overtredingen van de regels. Meer dan 34.000 mensen ondertekenen onze oproep aan de Europese Commissie. Samen met Eurogroup for Animals en een grote groep Europese dierenorganisaties roepen we rederij Stena Line op om te stoppen met de dieronvriendelijke bootreizen. Het bedrijf belooft actie te ondernemen.
Zeg BOEEE tegen het scheiden van kalf en koe
Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder en verkocht aan de vleesindustrie. Zo eindigen elk jaar 1,5 miljoen kalfjes in het slachthuis. In oktober starten we een petitie om aandacht te vragen voor dit dierenleed. Iedere handtekening voegt een E toe aan de BOEEE. Hoe langer de BOEEE, hoe luider onze oproep aan Den Haag. Tot nu toe telt de petitie al meer dan 19.000 E’s.Op NPO Radio 2 en 3, Sublime en Sky Radio hoor je 3 weken lang onze radiospot om mensen duidelijk te maken dat melk altijd moedermelk is.
Gastcolleges over dierenrechten
Ook in 2024 verzorgen we gastcolleges over dierenrechten. We willen studenten inspireren om zich te specialiseren in dierenrecht. Dieren kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten, zij hebben mensen nodig die dat voor hen doen.De gastcolleges worden gegeven door Diana van Doorn (jurist, dierenarts en oud-inspecteur bij het ministerie van Landbouw), Erno Eskens (filosoof en politicoloog) en Kelly Kessen (dierenarts bij Dier&Recht).
- Koop geen kortsnuit
In november waarschuwen we (toekomstige) hondeneigenaren voor de vele gezondheidsproblemen bij kortsnuitige honden. Samen met Stichting DierenLot, de Hondenbescherming en de Sophia-Vereeniging voeren we de mediacampagne ‘Koop geen kortsnuit’ voor de derde keer. Er is een speciale website en er zijn posters op straat en billboards langs snelwegen, flyers bij dierenartspraktijken en advertenties op Marktplaats en social media. Zo maken we heel Nederland duidelijk: snuit gezond, blije hond!
Politieke kansen
- Dierwaardige toekomst voor alle dieren
Op 19 maart besluit de Tweede Kamer over de toekomst van de veehouderij. Een paginagrote advertentie in het AD, gesteund door meer dan 70 BN’ers, roept Kamerleden op om te stemmen voor een dierwaardige veehouderij. Helaas draait de Kamer eerder beloofde verbeteringen voor het welzijn van dieren terug. Een grote teleurstelling, maar we blijven strijden voor een dierwaardig leven voor alle dieren.
- Europese verkiezingen: ga stemmen!
In juni bieden de Europese verkiezingen de kans om het leven van dieren in heel Europa te verbeteren. Het merendeel van de dierenwelzijnsregels komt uit Europa en heeft directe invloed op Nederland. We delen een overzicht van alle diervriendelijke kandidaten en sturen herinneringen via sms om te stemmen op 6 juni. De uitslag van de verkiezingen is helaas ongunstig: de diervriendelijke fracties zijn gekrompen. Gelukkig blijven ze zich inzetten voor dierenrechten, en wij blijven hen steunen waar dat mogelijk is.
Dankjewel voor je steun!
Zonder jouw hulp hadden we dit niet kunnen bereiken. Bedankt voor je steun en betrokkenheid. Samen strijden we voor een beter leven voor alle dieren. Doe je weer mee in 2025?