Labradoodle: hulphond of hond die hulp nodig heeft?

Labradoodle

De ideale hulphond. Dat hadden de allereerste fokkers van de labradoodle voor ogen toen zij een labrador kruisten met een poedel. De labradoodle combineert de behulpzaamheid en leergierigheid van de labrador en verhaart dankzij de poedelgenen amper en is daardoor hypoallergeen. Dat laatste maakt de hond erg geschikt voor mensen met een allergie voor hondenharen.

Tot zo ver het goede nieuws. Want helaas is dit jonge hondenras (de eerste labradoodle werd in 1989 geboren) net als veel oudere hondenrassen bepaald niet gezond. Het lijkt erop dat deze honden vaker dan gemiddeld lijden aan de ziekte van Addison. Een erfelijke aandoening aan de bijnierschors waardoor de hond keer op keer vermoeid en sloom is en last heeft van diarree en overgeven. Zonder behandeling zal de hond sterven aan de ziekte van Addison, maar wanneer bijtijds wordt ingegrepen kan de hond alsnog oud worden.  

Je zou denken dat een hond die heel duidelijk een kruising is tussen verschillende hondenrassen, niet in grote mate zou lijden onder erfelijke aandoeningen. Maar zoals vaak bij honden van een specifiek ras, lijkt ook hier het probleem te zitten in een verkeerd fokbeleid. De labradoodle is weliswaar nog niet erkend als officieel hondenras door de FCI (het wereldwijde netwerk op het gebied van rashonden), maar er wordt met de hond gefokt alsof dat wel het geval is. De bloedlijn wordt zuiver gehouden en de uiterlijke raskenmerken worden strak gehanteerd. Er worden dus niet opnieuw labrabradors met poedels gekruist, maar men blijft doorfokken met de labradoodles die al bestaan. Een recept voor ongelukken.

De eigenaar van een doodzieke labradoodle zocht recent contact met Stichting Dier&Recht. Zij kon het niet geloven dat haar hond zo snel zo ziek kon worden, zonder dat de fokker daar iets aan kon doen. Na onderzoek bleek inderdaad meer aan de hand: de hond heeft de ziekte van Addison. Een ziekte die achteraf gezien relatief veel  in zijn familie voorkomt, er lijkt dus bewust een risico te zijn genomen. Dier&Recht bekijkt nu samen met de eigenaar van de zieke labradoodle wat de juridische mogelijkheden zijn om de fokker aansprakelijk te stellen voor de geleden schade en de aanzienlijke (medische) kosten. Het ziet er hoopvol uit. 

Dier&Recht probeert met juridische acties als deze het fokken met zieke dieren tegen te gaan. Door het opbouwen van jurisprudentie en in gesprekken met politici proberen wij de juridische positie van honden en hun baasjes te verbeteren. Zo werken wij toe naar meer gezonde en daarmee gelukkige honden.

Deel dit artikel