Gestreste paarden bij Jumping Amsterdam

Gestreste paarden bij Jumping Amsterdam
De harde competitie en financiële belangen wegen in de paardensport altijd zwaarder dan het welzijn van de dieren. Foto: Dier&Recht

Voor de Nederlandse paardensport is Jumping Amsterdam een fantastisch evenement met vier dagen vol glamour en spektakel. Voor de paarden betekent het spring- en dressuurevenement vooral veel stress.

Dier&Recht was twee dagen aanwezig bij het jaarlijks concours. De organisatie doet graag alsof het welzijn van de paarden hoog in het vaandel staat maar daar is tijdens het evenement weinig van te merken.

Zo zagen wij tijdens de warming-up al dat veel ruiters hun paard schaamteloos in rollkur en hyperflexi lieten lopen, twee verboden houdingen. We zagen paarden met afgeknelde, blauwe tongen en veel paarden met stress. De stress word vaak bewust gecreëerd door wat bekend staat als  ‘elektrificeren’ of ‘wakker maken’.

Elektrificeren

Elektrificeren komt van het Engelse ‘electrifying’ en is net zo heftig als het klinkt. Een ruiter geeft tegenstrijdige opdrachten aan het paard, dit veroorzaakt verwarring en lokt heftige reacties uit. Hoe meer het paard de benen in de lucht gooit, hoe mooier.

In de praktijk ziet het er als volgt uit: de ruiter slaat met de zweep of port hard met de sporen om het paard op te jutten. Vervolgens trekt de ruiter aan de teugels zodat het dier niet vooruit kan. Die opdrachten zijn tegenstrijdig en verwarrend voor een paard. Het paard weet niet wat het moet, vooruit of achteruit? Dan gaat het paard maar omhoog. Het ‘dansen’ en regelmatig steigeren zijn signalen van stress.

Het publiek kijkt vol bewondering toe, klapt en juicht. Waarschijnlijk hebben veel mensen geen idee waar ze naar kijken. Het is dierenleed vermomd als topsport.

Onnodige angst en stress

Paarden raken opgefokt door pijn, angst en stress. Dat is precies wat ruiters willen. Want hoe ‘heter’ het paard, hoe hoger het met de benen zwaait in de ring. En dat levert meer punten op van de jury. Dit opjutten veroorzaakt onnodig stress en pijn, en is daarmee wettelijk verboden. Toch werden deze verboden technieken openlijk gebruikt in de warming-up, zonder enig ingrijpen van de organisatie.

Nieuwe regels

De harde competitie en financiële belangen wegen in de paardensport altijd zwaarder dan het welzijn van de dieren. Van de overkoepelende organisatie voor de paardensport FEI (Fédération Equestre Internationale) hoeven we op korte termijn dan ook geen initiatieven te verwachten die de sport diervriendelijk maken. Daarom blijven wij strijden voor strengere regels voor evenementen met dieren!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.