Tien hondenrassen met chronische hoofdpijn, staat jouw hond er tussen?

Chihuahua
Chihuahua

Kleine hondjes hebben vaak last van chronische hoofdpijn. Dat komt omdat hun hersenen niet in de kleine schedel passen. Ze krijgen daardoor aandoeningen als chiari malformatie en syringomyelie. Daarbij worden de hersenen in het achterhoofdsgat gedrukt en ontstaat daar een blokkade bij de ingang van het ruggenmerg. Dit veroorzaakt matige tot ernstige of zelfs helse hoofdpijn. Hieronder staan de 10 hondenrassen die het meest te lijden hebben onder deze aandoeningen:

1. Chihuahua

Chihuahua’s zijn er het slechts aan toe: echt álle chihuahua’s hebben een vorm van chiari malformatie en/of syringomyelie. Dit geldt voor chihuahua’s met én zonder stamboom. Het is dus een fabel dat chihuahua’s met een stamboom er geen last van zouden hebben.

2. Cavalier king charles spaniël

95 procent van de cavalier king charles spaniëls heeft hoofdpijn door chiari malformatie en/of syringomyelie.

Cavalier king charles spaniël

3. Maltezer

Ook de maltezer kent slechte cijfers: 80 procent van de honden lijdt aan chiari malformatie en 45 procent aan syringomyelie.

Maltezer

4. Dwergkees

70 procent van de dwergkeesjes lijdt aan een vorm van chiari malformatie en/of syringomyelie. Dat betekent dat ongeveer drie van de vier dwergkeesjes hoofdpijn hebben.

Dwergkees

5. Kleine en middenslag keeshond

Niet alleen de dwergkeesjes kampen met chiari malformatie en/of syringomyelie, ook de kleine en middenslag keeshonden hebben vaak hoofdpijn. Dat blijkt wel uit de ervaringen die hun baasjes delen in de Facebookgroep.

Kleine en middenslag keeshond

6. Griffon bruxelois

65 procent van de griffon bruxelois lijdt aan chiari malformatie en ruim 40 procent aan syringomyelie.

Griffon bruxelois

7. Franse buldog

Meer dan 40 procent van de Franse buldogs heeft een vorm van syringomyelie en/of chiari malformatie, of heeft een combinatie van beide aandoeningen. Er zijn dus behoorlijk wat Franse buldogs die geregeld kampen met hoofdpijn. Daarnaast zijn veel buldogs ook nog benauwd. Kun je het je voorstellen: hoofdpijn hebben terwijl je benauwd bent? De kans hierop is bij jouw Franse Buldog niet gering.

Franse buldog

8. Cavamalt

De cavamalt is een kruising tussen de maltezer en de cavalier king charles spaniël. Alle kruisingen die voortkomen uit een cavalier en een kleinere hond, hebben een groot risico op chiari malformatie en/of syringomyelie. Bij een cavamalt is dat dus zeker aan de orde. Zowel de maltezer als de cavalier lijden aan deze aandoeningen, dus het is logisch dat de kruising van deze twee rassen dit probleem niet oplost.

Cavamalt

9. Cavopoo

De cavapoo is een kruising tussen de poedel en de cavalier king charles spaniël. Net als de cavamalt heeft de cavapoo een groot risico op de aandoeningen die hoofdpijn veroorzaken. Dit geldt zeker voor kruisingen met de dwergpoedel en de toypoedel, omdat die kleiner zijn de cavalier en zelf al vaak te lijden hebben onder hoofdpijn.

Cavopoo

10. Overige rassen: yorkshireterriër, de pekingese, de teckel…

Maar er zijn nog meer rassen die lijden aan hoofdpijn. Zoals de affenpincher, de bichon frise, de bostonterriër, de havanezer, de dwerg- en kaninchenteckel, de jack russell, de mopshond, de pekingees, de shih tzu, de yorkshireterrier…

Advies: ga voor een gezonde kruising
Kortsnuitige rassen en miniatuurhonden hebben vanwege hun uiterlijk grote kans op een leven vol hoofdpijn. Ons advies: kies voor een gezonde kruising die zoveel mogelijk op zijn voorouder, de wolf, lijkt. Neem geen een extreem kleine hond of een met een extreem korte snuit.

Wil je meer weten over chiari malformatie en syringomyelie? Vraag de flyer aan!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.