Foute fokkers opgelet: inspecties beginnen (eindelijk)!

Pekingees

Begin deze maand zijn de inspecteurs van de NVWA getraind om de handhavingscriteria voor kortsnuitige honden te kunnen toepassen. Fokkers die doorfokken met deze honden krijgen dan een fokverbod opgelegd. Er volgen geldelijke boetes als ze het fokverbod negeren.

Fokverbod sinds maart 2019

Sinds juni 2014 mag er al niet meer worden gefokt met extreem kortsnuitige honden zoals Mopshonden, Franse- en Engelse Bulldogs en Pekingeesjes. Dit werd vastgelegd in artikel 3.4 Besluit houders van dieren. Deze wet werd tot op heden niet gehandhaafd. Voor inspecteurs van de overheid was het onduidelijk wat een te korte snuit precies inhield. Daarom werden er specifieke criteria opgesteld, die eind maart van kracht gingen.

Criteria snuitlengte, neusopeningen, oogvorm

De criteria – die zijn opgesteld door dierenartsen van de faculteit diergeneeskunde – zijn aan de schedel meetbaat. Dit maakt het voor de inspecteurs eenvoudig om te beoordelen of fokkers in overtreding zijn van de wet. Met een liniaal is nu vast te stellen of een neus van een fokdier te kort is of niet. Dit geldt ook voor het beoordelen van de ogen, de neusopeningen en de huidplooi op de neus.

Meld foute fokkers

Het einde van de fokkerij van benauwde honden in Nederland is hiermee dan eindelijk echt in zicht. Wij zijn daar blij mee. Wil je de honden helpen meld dan bij RashondenWijzer foute fokkers. Dit kan anoniem. Medewerkers van RashondenWijzer beoordelen dan zo snel mogelijk of er een handhavingsverzoek bij de overheid in gediend kan worden.

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.