Kamervragen over illegale (mops)hondenfokkerij

Mopshond

Het fokken van honden met veel te korte snuiten gaat ondanks de nieuwe wettelijke criteria gewoon door, zo bleek afgelopen week. Fokkers overtreden hierbij willens en wetens de wet en de Raad van Beheer beloont dit met stambomen. ‘Misdadig is het’, zo schreef RTL Nieuws. Partij voor de Dieren (PvdD) stelt Kamervragen naar aanleiding van het nieuws.

Kamervragen over handhavingscapaciteit

De Kamervragen gaan over hoe het mogelijk is dat de fokkerij van deze zieke dieren gewoon doorgaat. Bovendien wil de PvdD weten hoe handhaving in zijn werk gaat en of er wel voldoende capaciteit is om dat op een goede manier te doen.

Raad van Beheer steunt illegale fok – met stambomen

Behalve dat fokkers zich niet aan de wet houden, krijgen zij voor het fokken van deze raszuivere honden nog steeds stambomen van de Raad van Beheer. De Raad van Beheer verdient jaarlijks miljoenen met het uitgeven van deze stambomen. Ze verrijken zichzelf en belonen daarmee het overtreden van de wet. Een organisatie die zegt voor gezonde honden te zijn en stambomen blijft uitgeven voor illegaal gefokte honden, kun je niet serieus nemen.

Wet overtreden moet worden gehandhaafd

Dier&Recht is blij met de vraag of de capaciteit van de NVWA vergroot kan worden. Hoe sneller en hoe vaker fokkers op hun vingers getikt worden voor het overtreden van de wet, hoe serieuzer deze ook genomen gaat worden. Dat is hard nodig, want op dit moment wordt de wet nog met de voeten getreden door fokkers en door de Raad van Beheer.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over (ras)honden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.