Van nature zijn kalveren zo’n zeven à acht uur per dag bezig met het zoeken en herkauwen van vezelrijk voedsel. Als je ze laat kiezen tussen hooi en stro, tonen ze een sterke voorkeur voor hooi. Helaas maakt dit natuurlijke voedsel geen deel uit van hun rantsoen. Het gevolg? Frustratie, stress en vele gezondheidsproblemen.
Vezels zijn essentieel
Kalveren zijn herkauwers met vier magen. In de eerste weken van hun leven gebruiken ze alleen de lebmaag, voor de vertering van melk. Al snel worden ook de andere magen gebruikt en stijgt de behoefte aan vezelrijk ruwvoer. Om herkauwen (en dus een goede spijsvertering) mogelijk te maken, hebben kalveren grover voedsel nodig, zoals gras, stro en hooi.
Ruwvoer is beter dan krachtvoer
Witvleeskalveren krijgen met name opgeloste poedermelk gevoerd, aangevuld met een kleine hoeveelheid vast voer. Inmiddels krijgen Nederlandse vleeskalveren meer vast voer dan de wet vereist, maar dat voer bestaat voornamelijk uit krachtvoer, een mix van maiskuil en granen, en een kleine hoeveelheid (gehakseld) stro. De meeste gezondheids- en gedragsproblemen worden echter veroorzaakt door een tekort aan vezelrijk rúwvoer, zoals gras en hooi.
Hooi is beter dan stro
Stro heeft weliswaar een grove, ruwe textuur waardoor de kalveren er lang op kunnen kauwen, maar het veroorzaakt ook schade aan de lebmaag (maagzweren bijvoorbeeld). Hooi is beter, omdat het wel genoeg vezels bevat om een goede vertering op gang te brengen, maar niet zo scherp en prikkend is als stro.
Als je kalfjes laat kiezen, geven ze de voorkeur aan langvezelig hooi. Ze besteden graag een groot deel van hun tijd aan het vermalen hiervan. Helaas wordt dit natuurlijke voer hun onthouden omdat het rijk is aan ijzer. Hun vlees zou gezond doorbloed raken, en dus rood kleuren. En dat mag niet als je een witvleeskalf bent! Dit is ook de reden waarom grazen in de wei uit den boze is: gras bevat veel ijzer.
Sterke herkauwbehoefte
Ook al krijgen ze geen of weinig ruwvoer, de sterke herkauwbehoefte blíjft bestaan. Het niet kunnen vervullen daarvan, veroorzaakt frustratie en stress. Het maakt dat de kalveren stereotiep gedrag gaan vertonen: looskauwen bijvoorbeeld (kauwen zonder dat er voer in hun bek zit), tongrollen (rollende bewegingen maken met hun tong), sabbelen aan andere kalveren.
Help de kalveren
Kalveren hebben een sterke behoefte aan vezelrijk ruwvoer. Hooi blijkt vele malen geschikter dan het grovere stro en het vezelarme krachtvoer, en heeft ook sterk de voorkeur van de dieren zelf. Het is treurig dat ze dit natuurlijke voer, waar ze zo’n behoefte aan hebben, niet krijgen.
Vind jij ook dat kalveren gras en hooi moeten krijgen? Teken dan nu de petitie, en strijd samen met ons voor een beter leven voor miljoenen kalveren!