Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de paarden. Dit zijn de hoogtepunten van 2023!
12.000 mensen in actie tegen drafraces
Tussen mei en oktober organiseren 20 Nederlandse gemeentes 26 kortebaandraverijen. Bij deze straatraces met paarden maken pikeurs veel gebruik van pijnlijke dwangmiddelen. We bezoeken de eerste wedstrijden van het seizoen in Assendelft en Venhuizen en zien veel pijn- en stresssignalen bij de paarden.
We roepen gemeenteraadsleden op om deze races te stoppen, en laten ze zien hoe ze de vele pijnsignalen van paarden kunnen herkennen. Via onze website kunnen mensen zelf hun gemeente vragen om te stoppen met het financieren en organiseren van deze dieronvriendelijke wedstrijden. Er worden meer dan 2.000 e-mails verstuurd. De reacties van de gemeentes gebruiken we voor onze vervolgcampagne in 2024.
Onder andere RTL Nieuws, NOS en NRC schrijven over de campagne en de dwangmiddelen in de drafsport.
'Overbodig' zweepgebruik in drafsport verboden
Sinds januari dit jaar is ‘overbodig’ zweepgebruik bij de langebaandraverij verboden. In 2017 werd de zweep al bij de kortebaandraverij verboden. De discussie over het verbod speelde al langer maar er was altijd veel verdeeldheid binnen de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport.
Het is mooi dat er beweging is binnen de sector en dat er bewust wordt nagedacht over zweepgebruik. En dat onze campagnes resultaat boeken door de publieke verontwaardiging die ze veroorzaken. Maar ons werk zit er nog niet op; zweepgebruik blijft namelijk wel toegestaan ‘ter correctie van het paard in een situatie waarin de veiligheid van mens en dier in gevaar komt’. Wij vinden dit een fout signaal. Mishandeling mag niet, nooit.
Bezoek aan tuigpaardenwedstrijd
Op Koningsdag bezoeken we de tuigpaardenwedstrijd op het Oranjeconcours in De Bilt. Bij de aangespannen sport worden zogenaamde tuigpaarden voor een koetsje gespannen om een paar rondjes te rijden voor een jury. Met harde hand worden de paarden in pijnlijke en extreme houdingen gedwongen. Een jury beoordeelt hun houding en manier van bewegen. Hoe extremer, hoe hoger de score.
Al sinds 2020 bezoeken we wedstrijden van de aangespannen sport. Daarbij constateren we keer op keer dezelfde misstanden. Niet verrassend, want er bestaat binnen de organisatie geen enkele ambitie om de sport diervriendelijker te maken. Er zijn op dit moment geen wetten die paarden beschermen tegen deze vorm van mishandeling. Vanuit de paardensport klinkt gelukkig steeds meer kritiek op deze bizarre discipline. Wij blijven strijden voor een wettelijke bescherming van deze dieren.
Juridische strijd tegen maneges in overtreding
Onderzoek van tv-programma Kassa onthult dat veel Nederlandse maneges nog steeds paarden stallen in stands. Dit zijn smalle open hokjes waarin paarden worden vastgebonden. Ze kunnen zich niet omdraaien en niet languit liggen of rollen. Het geeft de dieren enorm veel stress en daarom zijn stands al sinds 2017 verboden. Wij starten juridische procedures tegen de maneges die hun paarden op deze manier mishandelen.
Keuringsdienst van Waarde onderzoekt IJslandse bloedboerderijen
Naar aanleiding van onze campagne tegen het aftappen van bloed bij IJslandse paarden, maakt Keuringsdienst van Waarde een aflevering over de vele misstanden binnen deze schimmige industrie. Het bloed dat wordt afgetapt bij zwangere merries bevat het hormoon PMSG. Dit wordt verwerkt tot een product dat de vruchtbaarheid vergroot van dieren in de vee-industrie. De 'bloedmerries'' worden elk jaar zwanger gemaakt zodat hun bloed kan worden afgetapt. De veulens zijn een restproduct, het grootste deel eindigt binnen een jaar in het slachthuis. Samen met meerdere internationale dierenwelzijnsorganisaties zet Dier&Recht zich in voor de IJslandse paarden.
Bedankt!
Samen met jou hebben we weer een jaar kunnen strijden voor de paarden. We wijzen de paardensector en de politiek op de dieronvriendelijke omgang met paarden en pleiten voor betere bescherming. Paarden zijn intelligente wezens met emoties en gevoel, geen productiemiddelen of sportattributen.
Hartelijk dank dat jij je inzet voor de paarden! Help je ook weer mee in 2024?