Geen draverij in jouw gemeente!

Geen draverij in jouw gemeente!

Update: Meer dan 2.000 mensen vragen hun gemeente via onze e-mailactie te stoppen met het faciliteren van de dieronvriendelijke wedstrijden. Dier&Recht voert in 2023 verschillende gesprekken met sectorpartijen als de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR), de Nederlandse sportfederatie voor de paardensport (KNHS) en dierenartsen van de beroepsorganisatie (KNMvD). In 2024 blijven we campagnevoeren tegen de misstanden in de paardensport.

Harddraven op de korte baan is van oudsher volksvermaak voor braderieën en dorpsfeesten. Maar voor de paarden valt er niets te genieten. De draverij is geen sport, maar mishandeling. Help mee om in jouw woonplaats een einde te maken aan dit dierenleed!

Een kortebaandraverij is een korte straatrace waarbij pikeurs (bestuurders) op een sulky (karretje) een paard zo snel mogelijk laten draven. De pikeurs sporen daarbij hun paard aan om alles te geven. Met winnen is eer gemoeid, en veel prijzengeld. Voor sommige mensen is de draverij een jaarlijks spektakel, zoals de kermis of carnaval. Maar wat betekent de draverij voor de paarden?

Pijnlijke dwangmiddelen

De pikeurs hangen met hun volle gewicht aan de teugels, die vastzitten aan een bit in de mond van het paard. Dit bit trekt aan de mondhoeken en verwondt het tandvlees en gehemelte. Aan een tweede bit zit een opzetteugel, die het hoofd van het paard omhoog dwingt. Paarden proberen de druk van de bitten op hun gevoelige mondhoeken en gehemelte te verlichten met hun tong. Om dit te voorkomen, wordt de tong vastgebonden aan de onderkaak. Dit belemmert de bloedtoevoer naar de tong. Tot slot draagt het paard nog oordoppen, een neusriem en in sommige gevallen een ketting in de mond en een keelriem. Soms zit aan de keelriem een ijzeren plaat die in de keel drukt en ervoor zorgt dat het paard niet met zijn hoofd kan knikken.

Signalen van stress en pijn

Al die dwangmiddelen veroorzaken pijn en angst en veel daarvan zijn allang verboden in andere takken van paardensport. Het is ronduit bizar dat ze hier nog steeds zijn toegestaan, alleen maar om bezoekers te vermaken op evenementen. Als jij ook vindt dat dit moet stoppen dan is dit jouw kans om in actie te komen!

Vraag jouw gemeente om dit dierenleed te stoppen

Tussen mei en oktober organiseren 20 Nederlandse gemeentes 26 kortebaandraverijen. Zit jouw gemeente daar ook bij? Roep je gemeenteraad op om hier een einde aan te maken. Laat weten dat jij je zorgen maakt om het welzijn van de paarden. Volksvermaak mag nooit een reden zijn voor dierenleed.

Wij hebben de mail al voor je opgesteld, jij kunt hem versturen door het formulier op deze pagina in te vullen. Help mee en roep jouw gemeente op om een einde te maken aan de dieronvriendelijke drafwedstrijden!

 
Deel deze campagne