De Dierencoalitie, de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship organiseren op 3 november ‘Het DierenDebat’ in Perscentrum Nieuwpoort in Den Haag. Het verkiezingsdebat wordt gepresenteerd door verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws. Tijdens deze middag gaan verschillende politieke partijen met elkaar in debat over hun plannen voor dierenwelzijn. Het evenement begint om 15.00 uur en is te volgen via deze livestream en achteraf terug te bekijken.
Dierenwelzijn in verkiezingsprogramma’s
Met het DierenDebat vragen de samenwerkende dierenorganisaties om meer aandacht voor dierenwelzijn tijdens de verkiezingen. Er zijn partijen uitgenodigd aan alle kanten van het politieke spectrum. Inmiddels hebben de VVD, BBB, D66, GroenLinks-PvdA, PvdD, PVV en Nieuw Sociaal Contract zich aangemeld. Zij zullen in sessies van telkens drie partijen in gesprek gaan over vier onderwerpen:
- Dierenwelzijn in de vee-industrie
- De toegenomen medische kosten voor huisdieren
- Wat doen we met de wolf?
- De bescherming van dieren tijdens (natuur)rampen
Elk jaar worden in de vee-industrie miljoenen dieren geboren en geslacht, maar de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen hebben weinig oog voor hun welzijn. Zelfs in debatten over stikstof, natuur en de herinrichting van de landbouw draait het vooral om de economische en maatschappelijke belangen. En dat is vreemd, want vrijwel alle stikstofproblemen komen voort uit de veel te grote veestapel.
Naast de dieren in de veehouderij, is er in het debat ook aandacht voor het welzijn van huisdieren. Zo zorgen de steeds hogere kosten voor de dierenarts bij veel eigenaren voor lastige dillema’s. En hoe gaan we om met dieren in de natuur, nu hun leefruimte steeds schaarser wordt en de kans op mens-dierconflicten toeneemt? Tot slot wordt er gesproken over de bescherming van dieren bij (natuur-)rampen.
Podium voor dierenwelzijn
Het DierenDebat is een podium waar politieke partijen hun plannen bespreken voor het verbeteren van dierenwelzijn en de vertaling daarvan naar beleid. Dat is hoognodig, want dieren zijn meer dan bezit of een verdienmodel; dieren hebben een intrinsieke waarde en verdienen onze zorg en wettelijke bescherming.
Het Dierendebat wordt mede mogelijk gemaakt door de Fred Foundation.