Opnieuw is er een fokker van Perzische katten gestopt na een handhavingsverzoek van Dier&Recht bij de inspectiedienst NVWA. De fokker adverteerde met kittens uit een kruising van een Britse korthaar en een peke face exotic. Met deze kruising wilde de fokker zorgen voor katten met een langere snuit dan de pers. Dit juichen we natuurlijk toe, maar met deze kruising was dat gedoemd te mislukken.
De kittens van deze combinatie kijken scheel, hebben afgesloten neusgaten en een erg korte snuit. Dier&Recht diende in het najaar van 2020 een handhavingsverzoek in tegen de fokker.
Controle door de NVWA
Na de eerste inspectie oordeelde de NVWA dat de fokker aan de ‘inspanningsverplichting’ voldoet, omdat zij niet twee exotics (extreem kortsnuitige katten) met elkaar kruist. Wij tekenden bezwaar aan tegen deze beslissing. Met hun afgesloten neusgaten, schele ogen en korte snuitje zijn de kittens namelijk niet gezond. Hierop ging de NVWA nog een paar keer op controle.
Fokker gestopt met fokken van kortsnuitige katten
Bij de laatste inspectie blijken de betreffende fokpoezen gesteriliseerd te zijn. De fokker beseft inmiddels dat de snuitten van de exotics en de gefokte kruisingen te kort zijn. Ze heeft nu een Britse korthaar met een wat langere snuit in huis. Kennelijk heeft ons handhavingsverzoek de fokker aan het denken gezet.
In één generatie naar gezonde snuiten
Fokkers zeggen vaak dat je niet in één generatie naar een gezonde snuit kan. Wij weten dat dat wél kan. Allereerst moeten beide ouders open neusgaten hebben, geen traanogen hebben en niet scheel kijken. Als je een kortsnuitige kat kruist met een kat met een normale snuit, dan krijgen de kittens een snuitlengte die hier tussenin zit. En dat is meestal lang genoeg om problemen te voorkomen.
Er hoeven dus niet eerst nog een aantal generaties zieke kittens met een nauwelijks langere snuit geboren te worden om uiteindelijk bij gezonde snuiten uit te komen.
Normen voor kattensnuiten komen eraan
Fokkers moeten leren hoe lang de snuit van een Perzische kat moet zijn om zeker te weten dat de kittens er niet onder lijden. Hiervoor zijn duidelijke regels nodig, zoals die er voor kortsnuitige honden al zijn. Ook voor duidelijke handhaving is dit heel belangrijk. Gelukkig komt de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht aan het eind van dit jaar met duidelijke richtlijnen waaraan een gezonde kat moet voldoen.
Op de hoogte blijven van onze handhavingsverzoeken voor gezonde katten? Volg Dier&Recht op Facebook!