Jaarlijks belanden duizenden honden in een asiel. Sommigen vinden snel een nieuw baasje, maar andere honden hebben minder geluk. Dier&Recht onderzocht welke honden het meest in een asiel belanden.
Meer rashonden in asiel
We deden onderzoek onder 1.400 honden in verschillende Nederlandse dierenasielen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zitten er in het asiel meer rashonden dan niet-rashonden of kruisingen. Van de asielhonden is 60% rashond. Onder de rashonden zijn zowel honden met als zonder stamboom. Stafford-achtige hondenrassen (zoals de American Staffordshire Terriër en de Staffordshire Bull Terriër) belanden het vaakst in het asiel, evenals Herders en Jack Russell Terriërs. Van de overige 40% is circa de helft een kruising met een rashond (bijvoorbeeld een Labrador met iets anders) en slechts 20% rasloos.
Top 10 rashonden in het asiel
- Stafford-achtige honden
- Herdershonden
- Jack Russell Terriërs
- Shih Tzu
- Husky
- Rottweiler
- Chihuahua
- Maltezer
- Beagle
- Amerikaanse Bulldog
Gemiddelde verblijfsduur
Rasloze honden zijn populair en verblijven gemiddeld maar 21 dagen in het asiel. Jack Russells vinden in gemiddeld 37 dagen een nieuw baasje, tegenover 41 dagen voor de Herdershond en 64 dagen voor de Stafford-achtige honden.
Probleemhonden
Stafford-achtige honden belanden vaak in het asiel vanwege (ernstige) gedragsproblemen, waaronder dominantieproblemen en agressie richting mens en dier. Toch kunnen het hele leuke huisdieren zijn. Ze hebben wel een ervaren hondeneigenaar nodig die het dier op de juiste manier kan opvoeden (daar gaat het helaas vaak mis). Door het enigszins negatieve imago van dit soort stoere hondenrassen, zitten deze dieren gemiddeld langer in het asiel dan andere honden. Om deze reden worden Stafford-achtige honden door sommige asielen zelfs niet meer toegelaten.
Leuke honden
Toch is het niet zo dat er enkel probleemhonden in het asiel zitten. Er zijn juist heel veel leuke honden in het asiel te vinden! De redenen dat honden in het asiel belanden zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan een plotseling opkomende allergie van een gezinslid of het overlijden van het baasje. Neem eens een kijkje bij een asiel in de buurt en je zult zien dat veel vooroordelen onterecht zijn.