Uitpuilende kalverstallen en overschotten kalfsvlees

Kalfje

De uitbraak van het coronavirus is van grote invloed op de vraag naar kalfsvlees. Door de sluiting van de horeca is er geen kalfsvlees geëxporteerd naar Italië, Frankrijk en Duitsland. Deze landen importeren normaal zo’n 95 procent van al het Nederlandse kalfsvlees. Er zijn nu enorme overschotten kalfsvlees ontstaan, die zijn ingevroren en opgeslagen. Er zijn in de afgelopen periode ook minder kalveren geslacht, maar dat klinkt beter dan het is.

Melkproductie gaat door

Om melk te blijven geven, moet een koe ieder jaar een kalf krijgen. Een melkveehouder heeft maar een klein deel van deze kalfjes nodig om uitgemolken melkkoeien op zijn bedrijf te vervangen. De overige kalfjes die geboren worden om de melkproductie op gang te houden – ongeveer 70 procent – is nutteloos voor de melkveehouderij. Zij gaan naar kalvermesterijen, waar het steeds voller wordt omdat de afname vrijwel stil ligt.

Uitpuilende stallen

De intensieve veehouderij houdt er een heel strakke planning op na. Nu er minder kalveren geslacht worden, blijven de dieren langer in de stallen. De afmetingen van de hokken zijn minimaal en vleeskalveren hebben geen buitenruimte om hun benen te strekken. Als de dieren zwaarder en groter worden dan gepland, passen ze letterlijk niet meer in het hok. Dit veroorzaakt ernstige dierenwelzijnsproblemen.

Geen fokbeperkingen

Toch gaf landbouwminister Schouten geen gehoor aan de oproep van de Partij voor de Dieren voor een tijdelijk fokverbod in de melkveehouderij. De partij hoopte hiermee de aanvoer van binnenlandse kalveren – zo’n 700.000 per jaar – te stoppen.

Schouten gaf aan dat zij geen dwingende maatregelen kan opleggen om de productie te beperken. En dus blijft de aanvoer van nieuwe kalfjes gewoon doorgaan, terwijl er minder kalveren geslacht worden en het kalfsvlees zich ondertussen opstapelt in koelhuizen.

Bevroren stuwmeer aan kalfsvlees

In Nederland bouwt zich een bevroren stuwmeer aan kalfsvlees op”, schreef de Volkskrant op 30 april. Een woordvoerder van de VanDrie Group, de Europese kalfsvleesgigant, liet weten dat op dit moment 70 procent van het kalfsvlees direct wordt opgeslagen in vrieshuizen.

Nu restaurants in Europa langzaam weer hun deuren openen, komt de vraag naar kalfsvlees ook weer op gang. Hoe groot die vraag zal zijn blijft echter onzeker. Marijke Everts, directeur Corporate Affairs bij de VanDrie Group, stelt op 23 mei: “Er ligt nog ontzettend veel kalfsvlees in de koelhuizen. Dat komt eerst ook nog allemaal de markt op.”

Tijd voor verandering

Om de verliezen op te vangen heeft de kalversector bij minister Schouten en bij de Europese Commissie aangeklopt voor financiële steun. Maar het is waanzin om door te willen gaan op oude voet. Noodhulp kan pas aan de orde zijn als kalverhouders bereid zijn te verduurzamen. Onvoorwaardelijke staatssteun betekent een investering in dierenleed.

Vind jij het ook belachelijk dat er belastinggeld gaat naar dieronvriendelijke en milieuvervuilende kalverhouders? Spreek je uit tegen onvoorwaardelijke overheidssteun! #nietmetmijngeld

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!