Geen overheidssteun voor kalverleed!
Update: succes!
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft laten weten dat de kalversector definitief geen overheidssteun krijgt. De veehouderij, en dus ook de kalverhouderij, moet bestand zijn tegen abnormale omstandigheden. Inkomenssteun aan de kalverhouderij vanwege de coronacrisis is daarom niet aan de orde, aldus het ministerie. Dier&Recht is blij dat het ministerie gehoor heeft gegeven aan onze oproep en deze keer voet bij stuk houdt.
Vanwege het sluiten van horeca is er veel minder vraag naar kalfsvlees en de kalverhouderij vraagt nu om financiële steun van de overheid. Dat is absurd voor een sector die voornamelijk produceert voor de export. Terwijl de kalveren hun korte leven slijten onder bedroevende omstandigheden, verdwijnen de enorme winsten binnen de branche al jaren grotendeels in de zakken van een steenrijk familiebedrijf, de VanDrie Group.
Grote overschotten door corona
Nu horeca is gesloten en het kalfsvlees niet geëxporteerd kan worden naar Italië, Frankrijk en Duitsland (waar normaal zo’n 95 procent van het kalfsvlees naartoe gaat!) dreigen grote overschotten te ontstaan. Zolang de melkproductie doorgaat, blijven er tenslotte kalfjes geboren worden. Daarnaast importeren Nederlandse kalverhouders jaarlijks ook nog eens meer dan 800.000 kalfjes van buitenlandse melkveebedrijven. De piepjonge kalveren slijten hier hun korte leven op kale, harde roostervloeren zonder ooit buiten te komen.
Overvolle stallen
Nu de afzetmarkt voor kalfsvlees volledig is ingestort, worden er veel minder kalfjes geslacht. De dieren blijven daardoor langer op de boerenbedrijven. Dat klinkt positief, maar de op winst gedreven kalverhouderij is er niet op ingericht om kalfjes een langer leven te geven. De dieren krijgen steeds minder ruimte in de afgesloten en overvolle stallen.
Stop import
Dier&Recht riep landbouwminister Schouten vorig jaar al op om de import van kalveren te verbieden. Nu de coronacrisis een enorm overschot aan kalveren veroorzaakt, is dit hét moment om de kalversector definitief aan banden te leggen.
Steenrijke VanDrie Group
Helaas dreigt het tegenovergestelde te gebeuren: juist deze sector klopt nu bij de overheid aan voor financiële steun. Dat terwijl een zeer groot deel van de kalverbedrijven in handen is van de VanDrie Group, een steenrijk familiebedrijf met een jaaromzet van 2 miljard euro.
Het is absoluut schandalig dat deze sector nu de hand ophoudt bij de Nederlandse staat, terwijl de multimiljonairs – die rijk zijn geworden over de rug van kwetsbare dieren – de hand op de knip houden. Juist op het moment dat zoveel mensen in Nederland zware financiële problemen ervaren.
Spreek je uit voor de dieren #nietmetmijngeld
Onvoorwaardelijke staatssteun aan de kalversector betekent nog meer dierenleed en milieuvervuiling op kosten van de belastingbetaler. Het verstrekken van noodhulp kan dan ook alleen gebeuren als kalverhouders bereid zijn te verduurzamen.
Vind jij het ook belachelijk dat de dieronvriendelijke en milieuvervuilende kalverhouderij vraagt om staatssteun?
- Download en print de 'geen overheidssteun voor kalverleed'-poster en hang deze op een zichtbare plek
- Plaats het Dier&Recht #nietmetmijngeld-kader om je profielfoto op Facebook
In de media
Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?