Tweede Kamer wil einde aan import kalfjes

kalfjes

Goed nieuws! De leden van de Tweede Kamer stemden deze week voor een importverbod op kalfjes door de vleesindustrie. Dat verbod moet een einde maken aan het leed van de 800.000 restkalfjes uit de melkveehouderij die jaarlijks naar Nederland worden getransporteerd. 100.000 van deze kalfjes komen zelfs helemaal uit Ierland. Dier&Recht strijdt al jaren tegen deze dieronvriendelijke transporten.

Transport van piepjonge kalfjes veroorzaakt veel leed

Elk jaar worden in Europa meer dan een miljoen kalfjes van zo’n twee weken oud op transport gezet. Maar liefst 800.000 van die kalfjes gaan naar de Nederlandse kalfsvleesindustrie.

Vooral de transporten uit Ierland zijn berucht, zo bleek ook dit jaar weer uit onderzoek van Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en L214. Die reis kan wel 50 tot 70 uur kan duren, daarbij zitten de kalfjes vaak 30 uur zonder melk en zonder water.

Veel dieren lopen onderweg ziektes op, hun onderontwikkelde immuunsysteem is vaak niet bestand tegen de vele ziekteverwekkers waar de dieren mee worden besmet. Bij aankomst in Nederland zijn de kalfjes ernstig verzwakt, uitgehongerd en uitgedroogd. Daar worden ze onder erbarmelijke omstandigheden vetgemest en binnen een jaar geslacht.

Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren diende de aangenomen motie in. Ze verzoekt de regering om met een plan te komen dat een einde maakt aan import van kalfjes. Nu is de regering aan zet.

Einde aan verminken van dieren in de vee-industrie

Ook de motie van Tjeerd de Groot van D66 werd aangenomen. Daarmee vraagt een meerderheid van de Kamerleden voor een verbod op ingrepen zonder medische noodzaak. Het gaat daarbij om onnodige ingrepen, zoals het amputeren van krulstaarten bij varkens, het onthoornen van koeien en het afbranden van snavels bij kippen. De boodschap is duidelijk: de vee-industrie moet stoppen met het verminken van dieren!

Nog meer goed nieuws

Er was nog meer goed nieuws voor de dieren deze week. De Tweede Kamer wil ook een verplichte beschutting voor dieren in weides en een verbod op het doden van ‘eendagshaantjes’. Deze moties van de Partij voor de Dieren en de SP werden beide aangenomen.

De boodschap van de Tweede Kamer aan de minister is duidelijk: zet u in voor de dieren en zorg dat deze voorstellen zo snel mogelijk worden uitgevoerd!

Deel dit artikel