Landbouwminister Staghouwer niet blij met toegenomen import Ierse kalfjes

kalfje
Ierse kalfjes zijn gemiddeld drie dagen onderweg en worden tijdens transport maar één keer gevoerd met warme melk.

Landbouwminister Henk Staghouwer is onaangenaam verrast door de sterk toegenomen import van kalfjes uit Ierland. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Hij maakt zich zorgen omdat die kalfjes tijdens de dagenlange reis onvoldoende water en voeding krijgen.

Recordaantal Ierse kalfjes

In maart bleek dat Nederland steeds meer kalfjes uit Ierland invoert. De Partij voor de Dieren diende Kamervragen in, waarin ze de minister vragen wat hij gaat doen om een einde te maken aan lange veetransporten binnen de Europese Unie.

Ook Dier&Recht trok aan de bel. Wij berekenden dat de eerste tien weken van dit jaar drie keer zoveel Ierse kalveren naar ons land kwamen als in dezelfde periode in 2021. Inmiddels zijn de cijfers tot en met begin mei bekend. Het aantal kalveren uit Ierland ligt met bijna 75.000 kalfjes ruim 10 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019; in dat jaar kwamen er ook al meer Ierse kalfjes naar Nederland dan ooit tevoren.

Extra zorgen door boottocht

De stijging gaat lijnrecht in tegen de inzet van de vorige landbouwminister (Carola Schouten), om langeafstandstransporten te stoppen. In 2020 schreef zij in een brief aan de Tweede Kamer: “Ik ben van mening dat lang transport het welzijn van de jonge kalveren te veel aantast en om die reden moet stoppen.”

Staghouwer is het daarmee eens. De transporten uit Ierland maken hem extra bezorgd vanwege de overtocht met de veerboot. De minister verwijst naar een rapport van onder andere Eyes on Animals, waaruit blijkt dat Ierse kalveren gemiddeld drie dagen onderweg zijn, en in die tijd maar één keer gevoerd worden met warme melk.

De minister zal zich bij de aanpassing van de Europese transportverordening inzetten voor een Europees verbod op langeafstandtransporten van ongespeende dieren, zoals jonge kalveren.

Verbied onacceptabele transporten

Dier&Recht strijdt al jaren voor een verbod op langeafstandstransporten. We zijn opgelucht dat de nieuwe minister ons standpunt deelt, maar waarom begint Staghouwer niet gewoon in Nederland? Hij kan de maximale transportafstand voor kalveren die naar ons land worden vervoerd nu ook al verlagen. Dat zou tienduizenden kalfjes een lange reis besparen.

Op de hoogte blijven van onze campagnes voor de kalfjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!