IJslandse bloedboeren verbergen paardenmishandeling

IJslandse bloedboeren verbergen paardenmishandeling
In 2021 zijn er nieuwe dierenwelzijnsprotocollen opgesteld. Deze doen niets voor de paarden en zorgen er alleen voor dat de bloedwinningen nu plaatsvinden achter gesloten deuren. Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

De IJslandse bloedindustrie trekt zich weinig aan van de toenemende kritiek op de bizarre praktijken. Zo’n honderd boeren fokken paarden om bij drachtige merries bloed af te tappen voor de farmaceutische industrie. De paarden worden daarbij mishandeld en er wordt veel te veel bloed afgetapt. Het bedrijf dat toezicht moet houden op het welzijn van de bloedpaarden, wordt verdacht van corruptie.

Tijdens de zwangerschap wordt er bij de merries acht tot tien weken lang wekelijks vijf liter bloed afgetapt. Een IJslands paard heeft gemiddeld 28,5 liter bloed dus dat is bijna 18% van hun totale bloedvolume. Meerdere wetenschappers waarschuwen dat een gezond paard niet meer dan 10 tot 15% bloed per maand kan missen.

Toezicht is corrupt

Het bedrijf Isteka moet toezicht houden op het welzijn van de paarden. Volgens verschillende IJslandse organisaties is Isteka corrupt en is er van goed dierenwelzijn geen sprake. Bij het bloedtappen worden de merries zeer hardhandig behandeld.

Doordat er in korte tijd véél te veel bloed wordt afgetapt, ontstaan er tekorten zoals bloedarmoede. Ook kan de ader die wekelijks wordt geprikt ernstig ontsteken.

Dierenwelzijnsprotocollen wassen neus

In 2021 heeft de IJslandse regering het bloedwinnen nog drie jaar toegestaan waarbij vernieuwde dierenwelzijnsprotocollen het welzijn van de paarden moest verbeteren. In praktijk zijn de protocollen er slechts voor de buitenwereld. Ze doen niets voor de paarden en zorgen er alleen voor dat de bloedwinningen nu plaatsvinden achter gesloten deuren. Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich publiceerden onlangs een nieuwe documentaire die pijnlijk duidelijk maakt wat er misgaat op de IJslandse bloedboerderijen.

Bekijk hier de documentaire: https://youtu.be/8mn2D67EZG8

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.