IJsland gaat bloedboerderijen niet verbieden

bloedboerderij op IJsland
Het is onmogelijk om op een diervriendelijke manier grote hoeveelheden bloed af te tappen bij drachtige merries. Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

IJsland is de komende drie jaar niet van plan om het bloedtappen bij drachtige merries te verbieden. Eerder deze maand publiceerde de werkgroep die onderzoek heeft gedaan naar bloedboerderijen een rapport met aanbevelingen. Op basis daarvan heeft het IJslandse ministerie van Landbouw besloten om de productie van PMSG voorlopig te reguleren in plaats van te verbieden. Onbegrijpelijk!

Regels in plaats van verbod

De werkgroep erkent dat de werkwijze op bloedboerdijen zeer vaag en controversieel is. Toch mogen bedrijven van het ministerie vergunningen aanvragen die minimaal drie jaar geldig zijn. Er komen wel extra regels voor het aftappen van bloed bij drachtige merries.

Extra voorzorgsmaatregelen

De extra maatregelen beslaan onder meer:

  • Controles door een onafhankelijke partij
  • Tijdens het bloedtappen moet bij iedere fixeerbox een dierenartsassistent staan
  • Er komt een limiet aan het aantal paarden dat één dierenarts mag overzien
  • De gezondheid van de paarden wordt vaker gecontroleerd

Na drie jaar gaat IJsland beoordelen of deze regels het welzijn van de paarden voldoende waarborgen.

Diervriendelijke bloedboerderijen bestaan niet

Wij willen geen nieuwe regels maar een verbod, en wel zo snel mogelijk! Er bestaat namelijk geen diervriendelijke manier om week na week grote hoeveelheden bloed af te tappen van drachtige merries.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.