Dier&Recht dient officiële klacht in tegen bloedtappen bij paarden

IJslandse bloedpaarden
Samen met vijftien andere dierenrechtenorganisaties dient Dier&Recht een klacht in bij ESA, om een einde te maken aan het bloedtappen bij IJslandse paarden. Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

Dier&Recht dient in Brussel een officiële klacht in tegen het aftappen van bloed bij IJslandse paarden. IJsland probeert het bloedtappen te verpakken als experimentele dierproef maar de bloedboerderijen houden zich niet aan de regels voor dierproeven.

Bloedboerderijen op IJsland

Op IJsland wordt op zogenaamde bloedboerderijen grote hoeveelheden bloed afgetapt bij drachtige merries. Het bloed van de merries bevat het zwangerschapshormoon PMSG, dat in de Europese vee-industrie gebruikt wordt om de vruchtbaarheid te verbeteren van varkens en koeien. Het bloedtappen gaat vaak gepaard met grof geweld.

Dierenrechtenorganisaties dienen klacht in

Samen met zestien andere dierenrechtenorganisaties dient Dier&Recht een officiële klacht in bij de toezichthoudende autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). De organisaties hopen zo een einde te maken aan het bloedtappen bij IJslandse paarden.

Bloedtappen onterecht experimentele dierproef

Het aftappen van paardenbloed wordt verkocht als ‘experimentele dierproef’. In werkelijkheid wordt het bloed niet voor wetenschappelijke maar commerciële doeleinden gebruikt. Bovendien voldoen bloedboerderijen niet aan de regels voor dierproeven. Dierproeven moeten altijd getoetst worden door een ethisch comité op de drie V’s: verfijning, vermindering en vervanging. Als er een vervangend middel voorhanden is, zijn dierproeven niet toegestaan. Voor PMSG is er een synthetisch alternatief. De noodzaak voor het bloedtappen voor PMSG als dierproef, is ver te zoeken.

Zwitserse varkensboeren stoppen met PMSG

De Zwitserse varkenssector besloot uit zichzelf om te stoppen met het gebruik van PMSG. Volgens de sector levert het stoppen met de hormonen geen extra werk op en ook geen extra kosten voor de consument. Zwitserland geeft daarmee een mooi voorbeeld aan andere landen!

Tweede Kamer dringt aan op verbod PMSG

Begin 2017 stelde staatssecretaris Van Dam al dat de productie van PMSG “zeer onsmakelijk” is en dat de import ervan binnen vier jaar moest stoppen. Van Dam hielp bij het opstellen van strengere dierenwelzijnseisen voor de productie van diergeneesmiddelen. Deze regels zouden vanaf 2025 gaan gelden.

Om te voorkomen dat IJslandse merries nóg drie jaar mishandeld worden voor hun bloed, diende de Partij voor de Dieren in maart van dit jaar een motie in. Die werd met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. De regering zal bij de Europese Commissie aandringen op een snellere invoering van dierenwelzijnseisen bij de productie van diergeneesmiddelen. De hoop bestaat dat deze eisen zó sterk zullen zijn, dat er een einde komt aan de import en productie van PMSG.

Blijf op de hoogte van de IJslandse bloedpaarden en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.