Hond2017: dierenartsen keuren meer dan 80 procent van de neuzen van de Franse Bulldog-showhonden af

Compilatie neuzen
Beeld: Dier&Recht

Dierenartsen van Dier&Recht bezochten op 9 december het evenement Hond2017 om de neuzen van Franse Bulldogs te inspecteren. De artsen zijn geschrokken van de resultaten: bijna alle honden scoorden ver onder de maat in een ademhalingstest. De snuiten laten veel te weinig lucht door.

Georganiseerd door de Raad van Beheer

Hond2017 is het grootste jaarlijkse hondenevenement in Nederland, en wordt georganiseerd door de Raad van Beheer. Dier&Recht bezocht deze show om antwoord te krijgen op de volgende vragen: Wordt er door stamboomfokkers gefokt volgens de Nederlandse wetgeving? Nemen de keurmeesters de ademhaling en gezondheid van de honden mee in hun overweging? En meer specifiek: kunnen de showhonden fatsoenlijk ademhalen – door open neusgaten?

Methode van Cambridge

In een groot onderzoek bij Franse Bulldogs door de universiteit van Cambridge kwam naar voren dat dieren met nauwe of gesloten neusgaten (categorie 3 en 4) twintig keer vaker te maken krijgen met ademhalingsklachten als gevolg van het brachycefaal obstructief syndroom (BOS). In het onderzoek zijn de neusgaten van honden bekeken en in vier categorieën ingedeeld:

Categorie-1-dieren hebben wijd open neusgaten.
Categorie-2-dieren hebben minder wijde neusgaten, maar die zijn wel open tijdens inspanning.
Categorie-3-dieren hebben tenminste aan de onderzijde nog een opening. Het bovenste deel van de neus is volledig of bijna volledig afgesloten.
Categorie-4-dieren hebben neusgaten waarbij geen opening zichtbaar is. Bij geringe inspanning zal de hond de mond openen om via de mond te ademen.

Honden die een neus in categorie 3 of 4 scoren, hebben dus een heel hoog risico op BOS. Ze hebben het regelmatig benauwd.

Scores Hond2017

Het scoringssysteem is uitermate geschikt als onafhankelijke test voor hondensnuiten. Onze dierenartsen hebben deze test ingezet om te bepalen hoe het ervoor staat met de snuiten van Franse Bulldogs waar op dit moment mee geshowd en gefokt wordt. De uitkomst was zorgwekkend.

Van alle geteste dieren (32) kwam meer dan 80 procent (26 dieren) niet door de test. Deze dieren kregen een score 3 of 4 volgens de methode van Cambrigde. Het viel op dat geen enkel dier een volledig open neus (categorie 1) had. Het is de vraag of volledig open neusgaten wel voorkomen bij kortsnuitige rassen. Slechts 6 van de onderzochte dieren (19 procent) scoorden een 2.

Van de 32 geteste dieren waren 22 dieren in Nederlands bezit; die horen dus te voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Van deze 22 slaagde 86 procent niet voor de test. Slechts 3 Nederlandse dieren scoorden een 2.

De wet wordt overtreden onder ieders neus

Hoewel in de rasstandaard van de Franse Bulldog is opgenomen dat de neusgaten goed geopend en symmetrisch geplaatst moeten zijn, er altijd normale neusademhaling mogelijk moet zijn (citaat rasstandaard HBC), en er sinds 2014 een wet is die het verbiedt om met dieren te fokken die schadelijke erfelijke kenmerken kunnen doorgeven aan de nakomelingen (Artikel 3.4, Besluit houders van dieren) wordt er toch op grote schaal gefokt met dieren met (bijna) volledig gesloten neusgaten. De wet wordt overtreden en er is niemand die er iets van zegt. De dieren zijn er de dupe van.

Deze hond kreeg score 2 voor de neusopeningen

 

Deze hond kreeg een score 3 (à 4) voor de neusopeningen

 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.