Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de kalfjes. Dit zijn de hoogtepunten van 2023!
‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’-posters op straat
In februari tonen we de veelbesproken ‘zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’-poster weer op straat. Na een langslepende rechtszaak mogen we eindelijk weer zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. We starten een crowdfunding en dankzij jullie overweldigende steun zijn de posters twee weken te zien in acht grote steden en op treinstations in de randstad.
Blij van Zuivelvrij
In juli lanceren we onze campagne Blij van Zuivelvrij, waarmee we mensen helpen om te minderen met zuivel zonder in te leveren op smaak en gemak. Steeds meer mensen zijn op de hoogte van de negatieve effecten van zuivel, maar slechts weinig mensen passen hun gedrag daarop aan.
Blij van Zuivelvrij legt de nadruk op die gedragsverandering. Een drie weken durende challenge biedt inspiratie en ondersteuning bij het doorbreken van de zuivelgewoonte. Meer dan 2.000 mensen deden mee aan de challenge. In november starten we een crowdfunding om de campagne aan het begin van het nieuwe jaar onder de aandacht te brengen met posters op straat.
Houdverbod voor dierverwaarlozers
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gedoogd al jarenlang ernstige dierverwaarlozing bij zo’n driehonderd veebedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van Dier&Recht in samenwerking met EenVandaag. Keer op keer vinden dezelfde overtredingen plaats op deze bedrijven, maar de NVWA neemt bijna nooit dieren in beslag. In april roepen we de ministers van Landbouw en Justitie via een petitie op om direct actie te ondernemen.
In mei neemt de Tweede Kamer na jarenlange vertraging eindelijk een nieuwe wet aan waarmee hardnekkige dierverwaarlozers een verbod kunnen krijgen op het houden van dieren. Een geweldig succes voor de dieren! Maar we strijden door: want als je dieren écht wil beschermen, moeten ook het toezicht en de handhaving door de NVWA verbeteren.
Onze campagne krijgt onder meer aandacht in Trouw en de Volkskrant.
Manifest dierwaardige veehouderij
Dit jaar onderhandelt de overheid met de landbouwsector over de invulling en uitwerking van een dierwaardige veehouderij. Volstrekt onnodig want de wetenschap heeft allang vastgesteld wat daarvoor nodig is. Om het kabinet tot spoed en realiteitszin aan te zetten, stellen we samen met de Dierencoalitie een manifest op. De boodschap: stel in het nieuwe landbouwbeleid de dieren centraal en veranker de meest recente wetenschappelijke inzichten over dierwaardigheid in de wet. Geef de dieren een leven dat past bij hun natuurlijke gedrag en behoeftes.
Meer dan 50 wetenschappers scharen zich achter de inhoud van het manifest en meer dan 30.000 mensen zetten hun handtekening. Volgend jaar blijven we druk uitoefenen op de vorming van een écht dierwaardige veehouderij.
Diervriendelijk stemadvies verkiezingen
Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart en de Tweede Kamer in november publiceren we een diervriendelijk stemadvies. Sinds 2012 onderzoekt Dier&Recht samen met Varkens in Nood het stemgedrag van Tweede Kamerfracties. We houden bij hoe partijen tijdens de laatste kabinetsperiode hebben gestemd op diervriendelijke voorstellen (moties). In hun verkiezingsprogramma’s doen politieke partijen zich graag diervriendelijk voor, maar ons overzicht laat goed zien hoe ze zich echt gedragen als het aankomt op dierenwelzijn.
DierenDebat: meer aandacht voor dierenwelzijn bij politieke partijen
Samen met de Dierencoalitie, de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship organiseren we in november het ‘DierenDebat’. Met het debat vragen we om meer aandacht voor dierenwelzijn tijdens de verkiezingen.
Elk jaar worden in de vee-industrie miljoenen dieren geboren en geslacht, maar de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen hebben weinig oog voor hun welzijn. Zelfs in debatten over stikstof, natuur en de herinrichting van de landbouw draait het vooral om de economische en maatschappelijke belangen. En dat is vreemd, want vrijwel alle stikstofproblemen komen voort uit de veel te grote veestapel.
Gastcolleges dierenrechten
Sinds september verzorgen we gastcolleges over dierenrechten. Dieren kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten, daarom zijn er mensen nodig die dat doen. Met de gastcolleges hopen we meer studenten te motiveren om zich in te zetten voor de rechten van dieren. Het is een traag proces, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je het welzijn van dieren verbeteren via het rechtssysteem.
De gastcolleges worden gegeven door Diana van Doorn (jurist, dierenarts en oud-inspecteur bij het ministerie van Landbouw), Erno Eskens (filosoof en politicoloog) en Kelly Kessen (dierenarts bij Dier&Recht).
Hartelijk dank!
Jouw trouwe steun maakt het voor ons mogelijk om campagne te voeren voor de kalfjes. Via lobby, voorlichting en straatreclame zorgen we ervoor dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen.
We hopen dat we ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Samen strijden we voor een beter leven voor de dieren!