EenVandaag onthult: geen inspectie meer bij groot deel probleemboeren

EenVandaag onthult: geen inspectie meer bij groot deel probleemboeren
In plaats van haar werk te doen, bedenkt de NVWA een administratieve ‘oplossing’ voor het hoge aantal risicobedrijven. Foto: NVWA

Uitgemergelde dieren die tot hun enkels in de mest staan. Gewonde en zieke dieren in bouwvallige stallen. Inspecteurs van de NVWA stuiten regelmatig op dit soort wantoestanden, vaak bij dezelfde bedrijven. Maar de inspectiedienst geeft deze serie-overtreders keer op keer een nieuwe kans en laat de dieren achter in hun horrorstallen, onthult EenVandaag.

Help jij de dieren? Teken de petitie!

Honderden risicobedrijven

Jarenlang houdt de NVWA een lijst bij van zo’n 300 ‘risicobedrijven’. Dit zijn de slechtste veehouderijen van Nederland waar de regels voor dierenwelzijn structureel worden overtreden. 

Ondanks de ernstige overtredingen grijpt de NVWA bijna nooit in. Het blijft meestal bij een waarschuwing of een boete en een herinspectie. Dieren worden zelden in beslag genomen en tot een houdverbod komt het bijna nooit. Uit de herinspecties blijkt meestal dat eerdere maatregelen niks hebben verbeterd. En dus blijven er dieren creperen onder het toeziend oog van de NVWA, in sommige gevallen al meer dan 10 jaar. Inspecteurs en dierenartsen van de NVWA willen wel ingrijpen, maar worden daarin tegengewerkt door hun leidinggevenden. De inspectiedienst lijkt zich vooral zorgen te maken over haar eigen imago en de economische belangen van de landbouwsector.

Horrorstallen verdwijnen met administratieve truc

Het is al jarenlang bekend dat de NVWA structureel faalt in het uitvoeren van haar taken en de instantie ligt inmiddels onder een vergrootglas. Maar in plaats van haar werk te doen, bedenkt de NVWA een administratieve ‘oplossing’; ze schrapt eenvoudig honderden risicobedrijven van de lijst.

In 2020 start de NVWA met een nieuw systeem van ‘VETO-bedrijven’. Een bedrijf dat drie keer de fout in gaat, komt onder ‘verscherpt toezicht’. Nieuwe definitie, nieuwe start. Het duurt wel even voordat inspecteurs de dossiers weer hebben opgebouwd. Zo kunnen 300 risicobedrijven teruggebracht worden tot 19 risicobedrijven en 45 bedrijven onder verscherpt toezicht. Zo, dat ruimt lekker op!

“Via een cosmetische truc is de lijst met bedrijven sterk ingekort. Aan die andere bedrijven mogen we geen aandacht meer besteden”, vertelt een NVWA-klokkenluider aan EenVandaag. Het is ronduit schandalig dat de inspectiedienst van de overheid meer belang hecht aan haar imago dan aan het welzijn van de dieren die ze moet beschermen.

Teken de petitie

Hier móet een eind aan komen. Dier&Recht roept de ministers van Landbouw en Justitie op om de bescherming van de dieren in deze horrorstallen niet langer over te laten aan de NVWA. Het openbaar ministerie moet het onderzoek naar deze structurele wetsovertreders overnemen. Alle risicobedrijven moeten opnieuw worden bezocht en bedrijven die nog steeds in overtreding zijn, moeten een verbod krijgen op het houden van dieren. En het belangrijkste: alle verwaarloosde dieren moeten direct worden gered uit de horrorstallen.

Help jij de dieren? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!