Door Jolanda - Dierenarts en medewerker Stichting Dier&Recht
Enige tijd geleden werd op de praktijk een vrolijke wit met bruine naturashond binnengebracht. De vrouw die het hondje kwam brengen, was alleen niet de eigenaresse. Ze vertelde dat ze de hond in het nabijgelegen park zonder baasje had zien lopen. Omdat wij de hond ook niet direct herkenden, hebben we met behulp van een chipreader onderzocht of de hond gechipt was. Gelukkig bleek dat het geval. Via het chipnummer vonden we in de databank op internet het mobiele telefoonnummer van de eigenaar. Helaas werd er na meerdere pogingen nog steeds niet opgenomen. Omdat er niet meer gegevens bekend waren, hebben we de hond toen moeten overdragen aan de dierenambulance, die voor de tijdelijke opvang van gevonden dieren zorgt. De volgende dag vernamen we dat de hond later die avond was opgehaald door zijn eigenaar - gelukkig!
Uit dit verhaal blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat een huisdier gechipt wordt. Gelukkig is dit voor honden verplicht sinds 1 april 2013. Alle pups die op of na deze datum geboren worden, moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en vóór een leeftijd van 8 weken door de fokker geregistreerd worden bij een databank. Ook honden die naar Nederland geïmporteerd worden, moeten, ongeacht de leeftijd, gechipt zijn voordat ze de grens over mogen. Wanneer de hond langer dan 3 maanden in Nederland zal verblijven, is het verplicht om de hond binnen 2 weken nadat hij Nederland is binnengebracht, te registreren bij een databank.
Het chippen is toentertijd verplicht gesteld om de malafide hondenfokkerij en -handel aan te pakken. Hier vinden nog steeds veel misstanden plaats: honden worden slecht verzorgd, pups worden te jong bij hun moeder weggehaald, vaak niet gevaccineerd en slecht gesocialiseerd. Door het chippen verplicht te stellen, kunnen controlerende instanties bij dit soort misstanden beter en gerichter ingrijpen, bijvoorbeeld door deze malafide fokkers of handelaren op te sporen. Wanneer u bij een fokker of ander persoon een hond aanschaft die na 1 april 2013 geboren is, dient deze hond gechipt te zijn. Als dit niet het geval is, is er zeer waarschijnlijk sprake van onzorgvuldige fokkerij of handel en is de fokker strafbaar.
Chippen alleen is echter niet genoeg. De naturashond die bij ons op de praktijk werd binnengebracht, was gezond en hij kon gelukkig redelijk snel met zijn baasje herenigd worden. Maar wat nou als een dier ziek of gewond is wanneer het door iemand gevonden wordt? Dan is het nog belangrijker dat de eigenaar snel te bereiken is. Stel bijvoorbeeld dat het dier er zo slecht aan toe is dat de dierenarts voor de keuze komt te staan het dier te moeten laten inslapen of niet. Overleg met het baasje is dan essentieel, maar wat als deze nou net niet te bereiken is op het opgegeven mobiele nummer, zoals in bovenstaande situatie? Als eigenaar van een huisdier moet je daar toch niet aan denken?
Daarom is het van belang om bij het chipnummer altijd uitgebreide persoonsgegevens te registreren. Denk aan een tweede telefoonnummer, e-mailadres en huisadres, zodat er op verschillende manieren contact kan worden gezocht. Als eigenaar bent u verplicht om de registratie up-to-date te houden. Elke wijziging, zoals een verhuizing, verandering van eigenaar of overlijden van de hond, moet binnen 14 dagen worden doorgegeven aan de databank. Indien de registratie van de hond niet klopt, riskeert de eigenaar zelfs een boete.
Bent u er niet zeker van dat de registratie van uw hond nog up-to-date is? Op de website www.chipnummer.nl kunt u het chipnummer van uw hond of kat invullen en direct zien bij welke databank(en) het chipnummer geregistreerd is en of de gegevens nog kloppen.
Heeft u een nieuw dier aangeschaft en wilt u deze laten chippen of wilt u de chip bij uw dier laten controleren? Dan kunt u daarvoor contact opnemen met een dierenarts, dierenasiel of de dierenambulance. Elk jaar in juni voert het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) campagne om het chippen, registreren en controleren van honden en katten te stimuleren. Veel dierenartsen houden in deze maand acties voor het chippen van dieren. Maak van uw geliefde viervoeter dus geen asielzoeker, maar laat hem chippen en registreren!