Een boer uit Slagharen mag een jaar lang geen dieren houden na een ernstige verwaarlozing van 71 koeien in 2019. Een groot aantal dieren overleed aan de gevolgen van die verwaarlozing. Dezelfde boer is in 2018 al eerder veroordeeld vanwege de slechte zorg voor zijn dieren, maar hij mocht toen zijn bedrijf voortzetten. De boerderij staat al sinds 2017 bij de NVWA bekend als ‘risicobedrijf’.
Vervuild en vermagerd
Tijdens een controle van de NVWA bleken de stallen ernstig vervuild met mest en urine. Tientallen dieren beschikten niet over een schone en droge ligplaats. Bijna alle runderen waren sterk vermagerd, de drinkbakken waren leeg of gevuld met vervuild water en het weinige voer dat de dieren kregen was vervuild en ongeschikt. Inspecteurs vonden bovendien elf kadavers van koeien die soms al wekenlang dood waren.
Ernstig tekort geschoten
De rechtbank Overijssel oordeelt dat de boer in meerdere opzichten ernstig tekort is geschoten in de verzorging van zijn runderen. Daarbij weegt het extra zwaar dat de boer, ondanks een eerdere veroordeling voor dezelfde overtreding, opnieuw in de fout is gegaan. De rechter concludeert dan ook dat deze boer duidelijk niet in staat is om verantwoord en beroepsmatig voor dieren te zorgen.
Stillegging
Om nog meer dierenleed te voorkomen, moest de boer zijn bedrijf al eerder stilleggen in afwachting op de strafzaak. Nu komt daar een stillegging bij voor de maximale duur van één jaar. In die periode mag deze boer geen dieren houden. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar. Die straf kan uitgevoerd worden als de boer nogmaals de fout ingaat.
Structureel dierenleed
Dier&Recht startte vorig jaar een campagne tegen de langdurige verwaarlozing van dieren op ‘risicobedrijven'. Op dit soort boerderijen treffen inspecteurs van de NVWA keer op keer ernstige misstanden aan maar die worden zelden streng bestraft. Zo komt een houdverbod of inbeslagname van dieren vrijwel nooit voor, zelfs niet bij een herhaling van zware overtredingen.
Levenslang houdverbod
Het is intens triest dat deze dieren vaak jaren aan hun lot worden overgelaten onder verschrikkelijke omstandigheden. De belangen van falende veehouders wegen blijkbaar zwaarder dan de jarenlange verwaarlozing die de dieren ondergaan. Zo ook in dit geval. Waarom is dit bedrijf niet meteen stilgelegd in 2018? En hoe is het mogelijk dat deze boer over een jaar weer gewoon dieren mag houden?
Het is hoog tijd dat er een levenslang houdverbod komt voor boeren die ernstig en herhaaldelijk aantonen dat ze niet voor dieren kunnen zorgen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!