Een 60-jarige boer uit Schipluiden stond onlangs voor de vierde keer in vijf jaar tijd opnieuw voor de politierechter. Ondanks de structurele verwaarlozing van zijn dieren krijgt de man wederom een kans om orde op zaken te stellen. Pas als hij nog een keer – voor de vijfde keer - de fout in gaat, mag hij geen dieren meer houden.
Vaker problemen
De veehouder stond al vaker voor de rechter voor vergelijkbare overtredingen. In de eerste twee zaken kwam hij weg met voorwaardelijke boetes van 1.500 en 2.000 euro, die hij niet hoefde te betalen. De derde keer moest hij een onvoorwaardelijke boete betalen van 2.000 euro. Het weerhield de man er niet van nogmaals in de fout te gaan, schrijft het AD.
Onvoldoende drinkwater en vervuilde stallen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof bij een controle in augustus een reeks nieuwe overtredingen aan. De inspecteurs zagen scherpe voorwerpen, waaraan de dieren zich hadden kunnen verwonden. Op de roosters in de stal lag te veel natte urine en in een ligbox lagen droge aangekoekte uitwerpselen. Een jong kalf lag zonder voldoende drinkwater in de box, terwijl het snikheet was. Ook hadden de dieren plastic aangevreten.
“Opgedroogde mest is juist comfortabel”
De boer zag het zelf probleem niet. “Opgedroogde mest in zo'n ligbox zorgt juist voor meer comfort voor de dieren. Dan liggen ze toch wat zachter." Ook de urine op het rooster vond hij normaal. Hij ontkende dat het kalfje uitdrogingsverschijnselen had. De lammetjes en kalveren liepen in de buurt van scherpe voorwerpen omdat zijn kinderen de verkeerde hekken opengezet hadden, net toen de inspecteurs het erf betraden. De controles van de NVWA zijn volgens de boer het echte probleem want die kosten teveel tijd en geld.
Nog weer een allerlaatste kans
Zowel de officier van justitie als de rechter betwijfelen of de boer nog wel in staat is om voor zijn dieren te zorgen. Toch blijft het bij een boete van 3.000 euro, en een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf. Pas als inspecteurs nóg een keer misstanden aantreffen, dan wordt het bedrijf stilgelegd. “Het is structureel niet in orde op uw bedrijf. U moet gaan kiezen of u de boel op orde brengt, of de bedrijfsvoering opgeeft,” aldus de rechter.
Structureel dierenleed
Deze zaak legt de vinger op de zere plek. Het is absurd dat een veehouder die structureel de wet aan zijn laars lapt een vijfde kans krijgt om orde op zaken te stellen. Terwijl het overduidelijk is dat hij niet in staat is om voor zijn dieren te zorgen.
Er zijn honderden van dit soort risicobedrijven in Nederland. Het structurele dierenleed op deze boerderijen is enorm. Toch gaan er vaak jaren overheen voordat de dieren uit hun ellendige situatie worden bevrijd. Hier móét een eind aan komen. Wil jij ook dat minister Schouten veel sneller en beter ingrijpt bij ernstige dierverwaarlozing? Teken nu de petitie!