Aan bloedpaarden kleeft de geur van bloed en immens dierenleed

PMSG
Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

Aan bloedpaarden kleeft letterlijk bloed. Er wordt bloed bij ze afgetapt. Véél bloed. Vaak worden ze daarbij tot bloedens toe geslagen en geschopt. Op wrede wijze worden er miskramen bij hen opgewekt. De onvoldragen, afgedreven veulens worden ter plekke achtergelaten – net zoals de kadavers van merries die bezwijken aan het barbaarse regime op de bloedboerderijen. Dit alles voor de winning van PMSG, het zwangerschapshormoon in het bloed van de drachtige merries.

Van Zuid-Amerika naar de Europese Unie

PMSG wordt gewonnen in Zuid-Amerika, maar de Europese Unie is een van de grootste afnemers. Hoe zit dat? Sinds eind 2014 is het niet meer toegestaan om in de EU bloed af te tappen voor PMSG. Daar hebben Europese farmaceutische bedrijven een oplossing voor gevonden: ze importeren paardenbloed uit Uruguay en Argentinië. Vreemd genoeg bestaan er geen internationale of nationale voorschriften voor de bescherming van de merries die dáár gebruikt worden. Ter plaatse zijn de regels voor dierenwelzijn veel minder streng dan bij ons, wat de PMSG-winning tot een lucratieve business maakt. Zo blijven onze farmaceuten verzekerd van levering van het hormoon.

Diervriendelijke alternatieven

Natuurlijk is het mogelijk om op een diervriendelijke manier PMSG te winnen. Denk aan schuilplaatsen en droge rustplaatsen voor de merries; aan een geweldloze benadering; aan kleinere bloedafnames, uitgevoerd door veeartsen; aan toediening van versterkende mineralen. En wat te zeggen van de mogelijkheid de veulens ter wereld te laten komen en op te laten groeien? Maar zo’n werkwijze zou de bloedboerderijen veel minder rendabel maken.

Het zou zelfs nóg diervriendelijker kunnen: er bestaan genoeg synthetische middelen die de vruchtbaarheid bevorderen. PMSG is dus helemaal niet nodig!

Inspecties

Het drama van de PMSG-winning werd in 2015 door Animal Welfare Foundation en Tierschützbund Zürich aan het licht gebracht, en veroorzaakte ontzetting in veel Europese landen. Het Europees Parlement nam een voorstel aan van de Partij voor de Dieren om PMSG in Europa te verbieden. Maar zo’n verbod treedt pas in werking als een meerderheid van de EU-landen en de Europese Commissie ermee instemmen. Wanneer dat zal gebeuren, is koffiedik kijken… Gezien de grote rol die de EU speelt als importeur van PMSG, zou dit een stap zijn die het leed van vele duizenden paarden zou voorkomen.

Er is geen spat veranderd

De Europese en Zuid-Amerikaanse autoriteiten beloofden in 2015 om de welzijnsomstandigheden op de bloedboerderijen te verbeteren. Maar bij nieuwe inspecties door Animal Welfare Foundation en Tierschützbund Zürich in 2016 en 2017, werd geen enkele verbetering aangetroffen ten opzichte van de situatie in 2015. Er is geen bloedspat veranderd.

Ben jij tegen het aftappen van bloed bij paarden? Teken dan hier onze e-mailactie!

Deel dit artikel