Epilepsie is een ingrijpende aandoening die veel voorkomt onder rashonden. Een hond met epilepsie heeft spierkrampaanvallen met incontinentie en bewusteloosheid tot gevolg. Voor veel honden (en hun baasjes) is epilepsie het begin van akelig traject dat vaak eindigt met de dood van het dier.
Erfelijke epilepsie
Epilepsie die op jonge leeftijd begint, heeft meestal een erfelijke oorzaak. We spreken dan van primaire of erfelijke epilepsie.
Bij erfelijke epilepsie:
- openbaart de eerste aanval zich als de hond tussen zes maanden en zes jaar oud is;
- begint een aanval meestal als de hond rustig is of slaapt;
- is de hond verder gezond, tussen de aanvallen zijn er geen symptomen van een andere ziekte;
- zijn de aanvallen niet gerelateerd aan lichaamsbeweging of voeding.
Niet-erfelijke epilepsie, ook wel secundaire epilepsie, kan ontstaan als gevolg van een aandoening, zoals een hersentumor of een stofwisselingsziekte. De aanvallen zijn dan een symptoom van een andere ziekte. Deze vorm van epilepsie openbaart zich meestal als een hond ouder is dan zes jaar.
Inteelt is de boosdoener
Erfelijke epilepsie vormt een groot probleem bij veel hondenrassen. Om een ras ‘zuiver’ te houden, wordt er gefokt met honden van hetzelfde ras. Daarbij worden standaard familieleden met elkaar gekruist. En hoe meer inteelt, hoe hoger het risico op erfelijke aandoeningen als epilepsie.
In de wet (artikel 3.4 van Besluit houders van dieren) staat dat het verboden is “te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld.” Voor zover mogelijk moet voorkomen worden dat “ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten worden doorgegeven of kunnen ontstaan bij nakomelingen.” Het fokken met honden waarvan bekend is dat ze epilepsie hebben, is daarmee een overtreding.
Genezing is niet mogelijk
Epilepsie is ongeneeslijk. Medicatie kan wel zorgen voor minder en mildere aanvallen. De hond is dan wel levenslang afhankelijk van – dure – medicijnen. Helaas lukt het ook vaak niet om de epilepsie voldoende onder controle te krijgen, euthanasie is dan de enige optie.
Lees hier meer over de behandeling van epilepsie en wat je kunt doen als jouw hond een aanval heeft.
Ook baasjes lijden
Niet alleen de hond, maar ook het baasje lijdt onder de epilepsie. Het is verschrikkelijk om je hond te zien lijden en niets te kunnen doen. Bovendien vereist de behandeling van epilepsie een vast dagritme en dat is heel bepalend voor het leven van het baasje. Nog los van alle kosten die de behandeling met zich meebrengt.
Epilepsie mag niet worden doorgegeven
Voor het fokken van gezonde pups is grondig onderzoek van stambomen heel belangrijk. Om erfelijke epilepsie zo veel mogelijk te voorkomen, moet er niet gefokt worden met lijders en dragers van epilepsie. Het is fokkers vaak niet bekend of hun honden pups met epilepsie hebben voortgebracht. Het meldpunt moet daar verandering in brengen. Met het structureel invoeren van honden met epilepsie krijgen we een centraal overzicht van alle dieren die een risico vormen.
Fokkers kunnen epilepsie voorkomen
In de database van het meldpunt kunnen fokkers opzoeken welke honden dragers (kunnen) zijn van epilepsie. Met deze honden – en hun directe familieleden – mogen zij niet verder fokken. Daarmee wordt de kans op de geboorte van nieuwe pups met erfelijke epilepsie veel kleiner.
Weloverwogen keuze door puppykopers
Daarnaast is de database ook een nuttig hulpmiddel voor potentiële nieuwe hondeneigenaren. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een Drentsche patrijshond, dan zie je in de database dat bij dit ras zéér veel epilepsie voorkomt. Je krabt je hopelijk nog eens extra achter je oor voordat je zo’n hond aanschaft. Mocht je al een specifieke pup op het oog hebben, dan kun je in de database zien of directe familieleden van die pup aan epilepsie lijden. Het kopen van die pup – of andere pups van deze fokker – laat je dan hoogstwaarschijnlijk achterwege.
Het meldpunt is openbaar en kan door iedereen worden ingevuld en geraadpleegd. Alleen samen krijgen we epilepsie onder controle!